Dostupni linkovi

Đukanović i sa manje glasova dominantan


Izborni štab DPS-a tokom izborne noći
Izborni štab DPS-a tokom izborne noći

Ni Milo Đukanović, ni opozicija ne mogu da budu zadovoljni izbornim rezultatom, kažu analitičari, te objašnjavaju dominaciju Đukanovića na predsjedničkim izborima kao i činjenicu da je kandidat opozicije ostao daleko iza lidera najjače vladajuće stranke u Crnoj Gori.

Na nedjeljnim predsjedničkim izborima Milo Đukanović iz Demokratske partije socijalista (DPS) osvojio je 180.274 glasa i tako ostvario najbolji rezultat od kada se održavaju predsjednički izbori u Crnoj Gori.

Đukanovićev najveći konkurent na izborima, kandidat većinskog dijela opozicije (Demokratski front, Demokratska Crne Gora, URA i Socijalistička narodna partija) Mladen Bojanić osvojio je 111.711 glasova. Bojanić kaže da ne osjeća nikakvu gorčinu i da je ponosan na rezultat jer su svi njegovi glasovi dobijeni bez prisile ili ucjene.

Izborna statistika pokazuje da je Bojanić na predsjedničkim dobio manje glasova nego što su, na posljednjim parlamentarnim izborima, partije koje su ga podržale, te da je oko tridesetak hiljada opozicionih birača ostalo kod kuće.

Mladen Bojanić osvojio je 111.711 glasova
Mladen Bojanić osvojio je 111.711 glasova

Bojanić, međutim za malu izlaznost ne smatra odgovornim partije koje su ga predložile:

"Izlaznost ovih slobodnih građana je bila mala a ja ne znam zašto se to dogodilo. Daleko od toga da bih bilo koga optuživao. Možda je u meni razlog, moja retorika, moj način komunikacije sa građanima možda nije bio dobar. Možda je to razlog zašto nije izašlo 70 posto građana", rekao je.

Za upadljivo odsustvo reakcija u javnosti partija koje su ga delegirale, Bojanić je rekao da je to bio njegov zahtjev što objašnjava zašto na naše telefonske pozive nijesu odgovorili funkcioneri Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore i Socijalističke narodne partije (SNP).

Jedini koji je za Radio Slobodna Evropa komentarisao Bojanićev izborni rezultat, Neđeljko Rudović iz URA, smatra da su partije koje su kandidovale Bojanića, ipak odgovorne za njegov loš rezultat bez obzira na, kako je saopštio, svu mašineriju i metode koje DPS koristi tokom izbora:

"Otvoreno kažem da je na opozicionim partijama odgovornost i da sada jednom, prije svega poštenom analizom utvrde koji su to razlozi bili za ovako loš rezultat. Jer imajmo u vidu da je predsjednik DPS izabran za predsjednika Crne Gore iako je dobio 20 hiljada glasova manje nego njegova partija i njeni mali koalicioni partneri na parlamentarnim izborima iz 2016. godine. Sa druge strane ogromni broj apstinenata je bio na strani opozicije i to znači da opozicione partije nijesu uspjele da ih motivišu da izađu na predsjedničke izbore", navodi Rudović za RSE.

Iz Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su da su izbori pokazali apsolutnu dominaciju njihove partije, jer je njen lider Milo Đukanović osvojio 26.000 glasova više nego što je zbir glasova svih ostalih kandidata, dodajući da je Đukanović pobijedio u 20 opština dok je u 17 imao apsolutnu većinu.

"Predsjednički izbori su još jednom pokazali da je naša partija nikad jača i nikad jedinstvenija što je i rezultat predsjedničkih izbora dokazao", poručio je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević.

'Birači opozicije bili zbunjeni ili nezadovoljni'

Boris Raonić iz Građanske alijanse smatra da niko ne može da bude posebno zadovoljan razultatom na predsjedničkim izborima i to objašnjava na slijedeći način:

"Đukanović je dobio značajno manji broj glasova nego što je dobila njegova koalicija na prethodnim parlamentarnim izborima. Očekivalo se da će izaći ovoga puta više ljudi i glasati ga a dobili smo u stvari nisku izlaznost. Opozicija, međutim, nije uspjela da iskoristi to većinsko nezadovoljstvo građana i da pretoči u glasove. Birači opozicije su bili ili zbunjeni ili nezadovoljni i zato nijesu izašli zbog čega je opozicioni kandidat i ostvario ovako loš rezultat", ocjenjuje Raonić.

Razloge za ubjedljivu Đukanovićevu pobjedu na nedjeljnim izborima treba tražiti u klijentelizmu u i oko DPS, partijskoj i finansijskoj nadmoći te stranke, smatra Damir Nikočević iz Centra za građansko obrazovanje, dodajući da su to resursi koje Đukanović decenijama koristi za svoje izborne pobjede.

Nikočević za RSE kaže da je još tokom kampanje Đukanović uspio strateški da nadmaši najozbiljnijeg takmaca za pobjedu:

"U kampanji je Đukanović uspio da opozicione birače zadrži kod kuće da ne glasaju u nedjelju. On je to uspio jer je izbornu bitku predstavljao kao već dobijenu, odnosno da će on slaviti u prvom krugu. Vidljivo je bilo i da Bojanića opozicione partije koje su stale iza njegove kandidature nijesu podržale u mjeri u kojoj bi to uradile da su neki od njihovih lidera bili kandidati", komentariše Nikočević.

Na izborima za predsjednika Crne Gore koji su održani 15. aprila pobijedio je lider DPS-a Milo Đukanović koji je osvojio 53,9 odsto glasova. Kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 33,4 odsto glasova, kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović 8,2 odsto.

U preliminarnim zaključcima međunarodne misije za posmatranje izbora (OEBS) saopšteno je da su izbori bili slobodni ali i da je kandidat vladajuće stranke, Milo Đukanović, imao institucionalnu prednost kao i da su na pojedinim biračkim mjestima zabilježene indikacije kupovine glasova i koršćenja spiskova u svrhu praćenja koji birači su glasali.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG