Dostupni linkovi

Ministri regiona u Kotoru o Planu rasta uoči Samita lidera Balkana i EU


Sa sastanka ministara evropskih poslova u Kotoru, 15. maja 2024.
Sa sastanka ministara evropskih poslova u Kotoru, 15. maja 2024.

Ministri evropskih poslova i finansija zemalja regiona i predstavnici Evropske komisije razgovarali su u Kotoru 15. maja o primjeni Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan "teškog" šest milijardi eura.

Sastanak je organizovan uoči početka Samita EU i lidera zemalja regiona koji se u tom gradu održava 16. maja, a čiji je domaćin crnogorski premijer, Milojko Spajić.

Ministri su razgovarali i o pristupu jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), unapređenju olakšica trgovine i transporta između država regiona i članica EU, te unapređenju snabdijevanja kritičnim lijekovima i Centru za digitalne inovacije, saopštilo je Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore.

Na ministarskom sastanku je učestvovao i generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije, Gert Jan Koopman.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević rekla je da su u okviru Plana rasta prioriteti crnogorske Vlade 44 infrastrukturna projekta u oblasti obrazovanja, kao i ubrzanje razvoja infrastrukture u oblasti transporta i energije.

Njena koleginica iz Srbije Tanja Miščević je kazala da su zahvalni Briselu na količini izdvojenog novca kroz Plan rasta, istakavši da je "novac manje važan u odnosu na činjenicu da ćemo ubrzati evropske integracije".

"Zapadni Balkan ide u dobrom pravcu", poručila je Miščević.

Ministarka i glavna pregovaračica Albanije Majlinda Dhuka smatra da je važno da građani i privreda shvate benefite ovog procesa, kako bi porasla podrška evropskim integracijama.

"Mi želimo da se riječi sa papira pretoče u djelo. Zato nam je potrebna sinergija, na nacionalnom, regionalnom i nivou EU", kazala je Dhuka.

Za njenog kolegu, ministra finansija Ervina Metu, vidljiv je napredak država regiona u procesu usvajanja regulativa i približavanja jedinstvenom evropskom tržištu.

I zamjenik premijera Sjeverne Makedonije za evropske poslove Bojan Maričić smatra da postoji visok nivo posvećenosti reformama.

"Plan rasta neće biti samo još jedna lijepa ideja nego ćemo imati stvarne benefite, a građani će osjetiti koristi i prije formalnog članstva u EU", riječi su Maričića.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik ministra finansija, rada i transfera Kosova Avni Zogiani i savjetnik ministra finansija i tresora Bosne i Hercegovine, Željko Janjetović.

Učestvovali su i predstavnici Sekretarijata Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, Transportne zajednice, Energetske zajednice, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke...

Plan rasta za Zapadni Balkan biće i tema samita lidera zemalja regiona, predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Država 16. maja, kome će prisustvovati evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, James O'Brien.

Ranije ovog mjeseca, Savjet EU odobrio je plan vrijedan šest milijardi eura podrške zemljama Zapadnog Balkana usmjerenog na ubrzavanje reformi i ekonomski rast regiona.

Od tog iznosa, dvije milijarde biće u grantovima, a četiri u povoljnim kreditima koje garantuje EU.

Prethodni samiti lidera Zapadnog Balkana i EU održani su u Skoplju i Tirani.

XS
SM
MD
LG