Dostupni linkovi

Ograničenje kretanja po Ustavu, ali je upitna procedura


"Svi koji budu zatečeni u kršenju ovih naredbi biće uhapšeni i krivično procesuirani, bez kompromisa i bilo kakvog izuzetka", upozoreno je iz Uprave policije (Fotografija: kontrola na ulazu u Tuzi, mart 2020)
"Svi koji budu zatečeni u kršenju ovih naredbi biće uhapšeni i krivično procesuirani, bez kompromisa i bilo kakvog izuzetka", upozoreno je iz Uprave policije (Fotografija: kontrola na ulazu u Tuzi, mart 2020)

Obrazlažući odluku o uvođenju ograničenja kretanja građana i odgovarajući na optužbe da takva odluka predstavlja ugrožavanje najosnovnijih ljudskih prava i sloboda građana, Vlada Crne Gore je u naknadnom pojašnjenju saopštila - da nije uveden policijski sat.

Precizira se još da Ustav Crne Gore jasno dozvoljava mogućnost ograničenja slobode kretanja u cilju sprečavanja širenja zaraznih bolesti, da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti takođe propisuje mjere ograničenja kretanja i da naredbe ne donosi Vlada nego Ministarstvo zdravlja na prijedlog Instituta za javno zdravlje.

U vlladinom saopštenju se zaključuje da "nema policijskog časa - već se život, rad i kretanje odvija na način primjeren aktuelnoj opasnosti".

I Uprava crnogorske policije se oglasila povodom stupanja na snagu novih mjera o sprečavanju širenja korona virusa kojima se ograničava kretanje građana.

"Svi koji budu zatečeni u kršenju ovih naredbi biće uhapšeni i krivično procesuirani, bez kompromisa i bilo kakvog izuzetka", upozoreno je iz Uprave policije.

Demokratski front traži sjednicu Skupštine

Nakon objavljivanja ovih mjera reagovao je opozicioni Demokratski front optužujući vlast da je 'ozvaničila diktaturu, ugrozila ljudska prava i slobode'. Tu još ocjenjuju da niko ne može uvesti policijski sat niti donositi slične uredbe prije nego se u Skupštini na prijedlog predsjednika države proglasi vanredno stanje.

Opozicioni Demokratski front (DF) insistira na održavanju hitne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi se raspravljalo o tome da li su nove mjere Vlade ustavne i zakonite, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) šef poslaničkog kluba Milutin Đukanović.

"Poslanički klub Demokratskog fronta traži da predsjednik parlamenta hitno zakaže sjednicu Skupštine, imajući u vidu da se dosadašnjim i najnovijim mjerama flagrantno krši Ustav i pravni poredak Crne Gore, a Skupština Crne Gore je isključena iz bilo kakvog odlučivanja i bilo kakve kontrole. U zavisnosti od rasprave Demokratski front bi predložio zaključke, a cilj zaključaka bi bio da se spriječi vanustavno i vaninstitucionalno djelovanje pojedinih državnih organa", naveo je Đukanović.

Preskočene ustavne procedure

Analizirajući vladine odluke i ambijent u kojem su odluke donesene, politički analitičar Sergej Sekulović smatra opravdanim problematizovanje tih odluka, iako u Ustavu i zakonima postoji pravni osnov za uvođenje ograničenja u cilju zaštite javnog zdravlja. Sekulović kaže da je ipak trebalo ispoštovati ustavne procedure.

"Javno zdravlje i zdravlje stanovništva jeste nešto što je nesporno legitiman cilj za uvođenje mjera. Međutim kada se radi o bitnom ulaženju u ljudska prava i slobode, a u ovom konkretnom slučaju možemo da pričamo o slobodi kretanja, pravu na privatnost i zaštiti podataka o ličnosti i defakto suspendovanoj slobodi okupljanja – smatram da se morala poštovati ustavna procedura", kaže Sekulović, ocjenjujući da je moralo biti proglašeno vanredno stanje.

"U tom vanrednom stanju Vlada je trebalo da preuzme pun Ustavni legitimitet za svoje aktivnosti, odnosno da donosi uredbe sa zakonskom snagom. Ograničenje ili suspenzija određenih ljudskih prava bi tako dobili puni Ustavni kapacitet", konstatuje Sekulović.

Tuzi pod blokadom zbog korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Koje mjere je usvojila Vlada Crne Gore

Uvođenje mjere zabrane napuštanja mjesta stanovanja u određenim terminima je jedna od krucijalnih mjera kojima se zaokružuju one do sada donijete u očekivanju "pika" (vrhunca) nakon 14 dana od prvih obolijevanja, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore Boban Mugoša.

"Sledećih 15 dana su krucijalni da pokušamo da sačuvamo zdravlje i živote naših gađana, i jedina još mjera koja je preostala je mjera ograničenog kretanja", dodao je Mugoša na konferenciji za medije.

Pojasnio je da je ta stroga mjera uvedena jer su one dosadašnje u velikom procentu dale efekte, ali i imajući u vidu da ih pojedini građani nisu poštovali.

Pravila Zakona o zaštiti stanovništva

Šefica operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za borbu protiv zaraznih bolesti Vesna Miranović je kazala da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u članu 55 diktira kako se mora postupiti u slučaju ulaza zarazne bolesti.

"U tom članu se kaže da Ministarstvo zdravlja na inicijativu IJZ ima pravo da zabrani ili ograniči kretanje stanovnika kada postoji epidemija ili epidemiološki rizik", kazala je Miranović i podsjetila da je 26. marta Ministarstvo zdravlja donijelo naredbu o proglašavanju epidemije COVID-19 za cijelu Crnu Goru.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.


Stoga, dodala je, nije bilo potrebe za uvođenje vanrednog stanja, jer je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prošao skupštinsku proceduru 2018.

"Naravno, niko ne kaže da neće doći u nekom trenutku do vanrednog stanja, ako se tako procijeni, ali u ovoj situaciji za sada za tim nema potrebe", rekla je Miranović i dodala da su za gradsku opštinu Tuzi, jednoj od onih sa najvećim brojem inficiranih, donesene još rigoroznije mjere, te zahvalila građanima tuzi na dosljednoj primjeni svih preporuka.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je uvela zabranu izlaska iz objekta stanovanja radnim danima od 19:00 do 5:00 sati ujutro narednog dana, a vikendom od 13.00 sati u subotu do 5.00 sati u ponedjeljak.

Zabranjeno je okupljanje u stanovima, osim članovima domaćinstva, djeci mlađoj od 12 godina zabranjuje se boravak na otvorenom javnom prostoru bez prisustva odrasle osobe, a zabranjene su sportske i rekreativne aktivnosti na javnim površinama. Zabrane se ne odnose na lica koja obavljaju poslove od javnog interesa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG