Dostupni linkovi

Crnogorski premijer demantuje da mu Kotrel, osuđen u SAD, finansira partiju


Premijer Milojko Spajić na konferenciji u zgradi Vlade, 21. avgust.
Premijer Milojko Spajić na konferenciji u zgradi Vlade, 21. avgust.

Milojko Spajić demantovao je da je britanski finansijer osuđivan za pranje novca Džordž Kotrel (George Cottrell) finansirao kampanju njegovog Pokreta Evropa sad (PES) za parlamentarne izbore 2023, nakon kojih je postao crnogorski premijer.

Tvrdnje da je Kotrel finansirao Spajićev PES objavio je na društvenoj mreži Iks 21. avgusta Andrej Milović, njegov bivši partijski kolega i doskorašnji ministar pravde u njegovoj Vladi.

Kotrel je hapšen i osuđivan u SAD-u zbog pranja novca, iznude i ucjene.

Doskorašnji ministar pravde Andrej Milović
Doskorašnji ministar pravde Andrej Milović

Milović se pozvao na insajderske informacije sa sastanaka premijera i Kotrela.

DPS: Kortel pomagao Spajiću u Bijelom Polju

Džordž Kotrel je pratio i finansirao promociju predaje liste Spajićevog PES-a u Bijelom Polju uoči lokalnih izbora 2022, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz DPS su kazali da premijer, "uprkos tvrdnjama o navodnom uticaju u biznis svijetu nije uspio za četiri godine da dovede nijednog investitora".

"Jedini investitor kojeg je doveo je Džordž Kotrel koji je, prema navodima njegovih nekadašnjih saradnika, umjesto u Crnu Goru ulagao u crne fondove PES-a i privatne džepove Spajića".

"Sa njim ga je upoznao njegov kum M.T. koji ga je spojio sa svjetskim kripto investitorima, od kojih su neki i sa one strane zakona, poput Kotrela. Novčane 'donacije' dogovarane su u Podgorici, po primorju, na jahtama u Luštici i Porto Montenegro, uz prisustvo određenih arapskih investitora", napisao je Milović.

Luštica i Porto Montenegro su najekskluzivnija ljetovališta u Crnoj Gori.

Milović je optužbe objavio par sati uoči ranije zakazane konferencije za medije premijera Spajića.

"Ni od koga nismo dobili nikakve finansije već smo podigli kredit od 250.000 eura koji smo vratili i tako smo finansirali kampanju. Svi podaci su javni", rekao je Spajić komentarišući optužbe.

Spajić je zapitao zašto te optužbe Milović nije podijelio ranije sa javnošću dok je bio u Vladi.

Iz Spajićevog PES-a su poručili da je Milović kao ministar pravde morao biti svjestan da prikrivanje krivičnog djela znači i krivičnu odgovornost.

Smaraju da, zbog ovih navoda, treba da bude saslušan pred nadležnim organima.

Spajić nije komentarisao fotografije koje je Milović objavio, kako bi potkrijepio optužbe o premijerovim vezama sa Kotrelom.

Na jednoj od njih je prikazan šef premijerovog kabineta Branko Krvavac u razgovoru sa ključnim Kotrelovim čovjekom za kampanje, britanskim medijskim konsultantom Gavejnom Tovlerom (Gawain Towler). Na istoj fotografiji je i Spajić.

Radio Slobodna Evropa poslala je upit Agenciji za sprečavanje korupcije da li će istraživati navode Milovića o nezakonitom finansiranju kampanje PES-a.

Prema ranijem izvještaju Agencije, PES je za prošlogodišnje parlamentarne izbore utrošio oko 390.000, za šta je iskoristila i kredit od 300.000 eura.

Ko je Kotrel?

Kotrel u tivatskom Porto Montenegru ima registrovanu kompaniju Private family office od januara 2020.

RSE poslao je upit na mail kompanije Private family office vezano za odnose njenog vlasnika sa Spajćem i finansiranje njegove kampanje.

Ta kompanija, prema bilansima uspjeha, od osnivanja 2020. svaku godinu završavala u minusu.

A navode o finansiranju PES od strane Kotrela prvi put je iznio nekadašnji poslanik proruskog Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

"Taj Kotrel je dao Spajiću novac za kampanje PES-a. Gdje je Spajić taj novac stavio, da li ga je stavio sebi u džep ili kolegama iz PES-a", rekao je Medojević juna prošle godine.

U to vrijeme iz Vlade Crne Gore, na čijem čelu je bio Dritan Abazović, je saopšteno da u Tivtu postoji nelegalni kriptomat, koji se povezuje sa Kotrelom.

Inače, Kotrel je bio jedan od savjetnika Najdžela Faraža (Nigel Farage), bivšeg britanskog i evropskog poslanika i zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Krajem jula 2016. godine su ga u Sjedinjenim Državama uhapsili specijalni agenti Poreske uprave, gdje je optužen za pranje novca, prevare, ucjene i iznude.

Izjasnio se krivim za učešće u šemi "oglašavanja usluga pranja novca na web stranici crnog tržišta", a potom je u decembru 2016. potpisao sporazum o priznanju krivice.

U martu 2017. godine je pušten nakon osam mjeseci zatvorske kazne.

Veze Spajića i Do Kvona

Kotrel nije jedino ime "s one strane zakona" koje se dovodi u vezu sa finansiranjem kampanje Spajićevog PES-a.

Naime, uoči izbora 2023. nakon sjednice Vijeća za bezbjednost, je saopšteno da se Spajić u Beogradu sastajao sa Južnokoreanacem Do Kvonom koji je u to vrijeme bio na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog prevara na kripto tržištu.

Do Kvon u pratnji pripadnika policije u Podgorici
Do Kvon u pratnji pripadnika policije u Podgorici

Do Kvon, je kasnije došao u Crnu Goru, gdje je uhapšen marta 2023. zbog falsifikovanog pasoša.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da su u Do Kvonovom laptopu pronađeni dokazi o finansiranju kampanje Spajićevog Pokreta Evropa sad.

Spajić i njegova stranka su demantovali te navode, ocijenivši da iza "prljave kampanje" stoji tadašnji premijer Dritan Abazović.

A da su Spajić i Do Kvon bili u poslovnim vezama potvrđuju nedavno objavljena dokumenta američke Agencije za hartije od vrijednosti (SEC).

Istražujući Do Kvonove poslove, Agencija je objavila podatke o investitorima u njegove kompanije. Iz njih se vidi da je Spajić kao fizičko lice investirao 75.000 dolara u Do Kvonovu firmu Teraform Labs 2018. godine.

Do Kvon se nalazi u Crnoj Gori, gdje čeka sudsku odluku o izručenju.

Naime, nakon izdržane kazne od četiri mjeseca zbog falsifikovanog pasoša, u prihvatilištu za strance čeka odluku o ekstradiciji. Potražuju ga SAD i Južna Koreja pod optužbom za prevare na kripto tržištu vrijedne 40 milijardi dolara.

Vlada Milojka Spajića je treća nakon smjene trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Prethodne dvije, koje su predvodili premijeri Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, izgubile su povjerenje u Skupštini.

U prvoj, Krivokapićevoj, Spajić je bio ministar finansija.

XS
SM
MD
LG