Dostupni linkovi

Prvi put za lokalne izbore u BiH nije bilo zainteresovanih za štampanje glasačkih listića, tender poništen


Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će provedeni prema izmjenama Izbornog zakona koje podrazumijevaju strožu, biometrijsku identifikaciju birača
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će provedeni prema izmjenama Izbornog zakona koje podrazumijevaju strožu, biometrijsku identifikaciju birača

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poništila je postupak javne nabavke za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore koji će se održati u oktobru ove godine.

Kako su iz CIK-a saopćili, tender je poništen, jer do 14 sati u ponedjeljak, 27. maja, do kada je bio rok, "nije dostavljena nijedna ponuda".

Iz CIK-a pojašnjavaju za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će u skladu sa javnim nabavkama ponovo pokrenuti proceduru raspisivanja postupka javne nabavke, ali navode i da se do sada nije desilo da nemaju ponude za štampanje glasačkih listića.

Projekat je vrijedan, kako kažu u CIK-u, 1,5 miliona maraka (oko 750 hiljada eura), te ističu da do polovine augusta već moraju isporučiti glasačke listiće biračima van BiH.

CIK je raspisao lokalne izbore za 6. oktobar i to na osnovu izmjena Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, nametnuo je 26. marta izmjene Izbornog zakona BiH, koristeći Bonnske ovlasti.

Pored ostalog, uveo je nove tehnologije, te dao široke ovlasti CIK-u BiH kod imenovanja više od 12.000 članova biračkih odbora.

Cilj je, kako je kazao, smanjenje mogućnosti izbornih manipulacija.

Na izborima će više od 3,4 miliona registrovanih birača imati priliku birati 143 načelnika i gradonačelnika opština i gradova Bosne i Hercegovine, te oko 3.200 vijećnika u gradskim i opštinskim vijećima.

Ranije su Vlasti Republike Srpske izglasale 18. aprila entitetski izborni zakon, koji zbog proceduralnih razloga još nije stupio na snagu.

Strožija pravila za lokalne izbore

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će provedeni prema izmjenama Izbornog zakona koje podrazumijevaju strožu, biometrijsku identifikaciju birača, "kako bi na izborima glasali samo oni koji na to imaju pravo, te kako bi mogli glasati samo jednom".

Jedna od izmjena je i skeniranje svih glasačkih listića kako bi se spriječila njihova naknadna izmjena ili krađa.

Biometrijska identifikacija birača i skeniranje glasačkih listića prije ubacivanja u kutiju će biti primijenjeno u formi pilot projekta na oko 10 posto od ukupno 5.500 biračkih mjesta.

Kandidati će se prvi put prijavljivati elektronskim putem, te će prvi put kandidatura biti zabranjena osobama osuđenim za ratne zločine pred stranim i domaćim sudovima.

Proširene su nadležnosti Centralne izborne komisije i pooštrene kazne za preuranjenu kampanju, korištenje govora mržnje, širenje lažnih vijesti, i zloupotrebu djece u izbornoj kampanji.

Izbori će koštati oko 19 miliona maraka (9,7 miliona eura).

XS
SM
MD
LG