Dostupni linkovi

Crnogorska policija rasvijetlila dvostruko ubistvo eksplozivom na Cetinju


Konferencija za medije Uprave policije i tužilaštva Crne Gore. Podgorica, 4. jul 2024.
Konferencija za medije Uprave policije i tužilaštva Crne Gore. Podgorica, 4. jul 2024.

Policija sumnjiči tridesetjednogodišnjeg N.D. za dvostruko ubistvo i ranjavanje tri osobe eksplozivnom napravom 20.juna na Cetinju, saopštio je pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore, Lazar Šćepanović.

Osumnjičeni se nalazi u bjekstvu.

Šćepanović je naveo da je riječ o članu jedne organizovane kriminalne grupe, te da je 2017. izvršio teško ubistvo u pokušaju i stvaranja kriminalne organizacije na štetu sada pokojnog Dragana Roganovića.

"To lice je 2020. lišeno slobode od strane sektora za borbu protiv kriminala i nalazilo se u pritvoru. A 11. novembra izašao iz pritvora zbog nedonošenja prvostepene presude", kazao je Šćepanović.

U eksploziji na Cetinju su poginuli Petar Kaluđerović i Dragan Roganović. Povrijeđeni su Tanasije Taso Jovanović i Mihajlo Borozan, i slučajna prolaznica Desanka Vujović.

Eksplozija je odjeknula nakon devet sati ispred ulaza u Sportski centar, koji se nalazi u blizini osnovne škole i autobuske stanice.

Iz policije su tada kazali da sumnjaju da je riječ o obračunu kriminalnih grupa, te "da su imali obavještajne podatke da da to toga može doći".

Osumnjičeni je, prema riječima Šćepanovića, postavio ekspolozivnu napravu na stablu na visini od sedam metara, usmjerio dejstvo prema ulaznim vratima teretane i sportskog centra, gdje je trebalo da uđu četiri lica koja su bila mete napada.

Dodao je i da je eksplozivna naprava bila protivpješadijska mina, rasprskavajuća, usmjerenog dejstva, koja je aktivirana sa udaljenosti od 50 metara.

Na novinarsko pitanje koliko je još osoba saučestvovalo u zločinu, iz policije su kazali da zbog istrage koja je u početnoj fazi za sada to ne mogu reći.

On je kazao da je aktiviranjem eksplozivnih naprava u Crnoj Gori od 2015 godine do danas registrovano deset ubistava.

"Ovo je prvo krivično dijelo koje je rasvijetljeno strane Uprave policije u relativno kratkom roku, bez značajne podrške međunarodnog faktora, bez podataka koji su pribavljeni putem aplikacija kriptozaštite, nego isključivo na osnovu kriminalističko-taktičkih istražnih mjera i radnji", rekao je Šćepanović.

Iz Uprave policije su naveli i da je rasvijetljeno i ubistvo Vasa Delibašića u Baru 2018.godine, koje je takođe bilo posljedice djelovanja organizovanih kriminalnih grupa.

Identifikovan suizvršilac ubistva (dvije osobe su istovremeno pucale iz automatskih pištolja) je M.K., lice koje je povratnik u izvršenju teških krivičnih dijela i koje je učestvovalo 2020. godine u pokušaju ubistva.

I on se nalazi u bjekstvu.

"Oba krivična dijela izvršena su od strane jedne organizovane kriminalne grupe koju karakteriše brutalnost, destruktivnost, bezobzirnost, što se pokazalo i na Cetinju", rekao je Šćepanović.

U Crnoj Gori godinama djeluju dva kriminalna klana, koja su u ratu od 2014. kada je u Valensiji nestalo oko 250 kilograma kokaina.

Njihov rat "za prevlast" je u Crnoj Gori, regionu i Evropi, do sada odnio preko 60 života.

Prema podacima iz zajedničkog projekta istraživačke mreže KRIK i Radija Slobodna Evropa, ukupno je bilo 193 ubistva u mafijaškim obračunima u Crnoj Gori i Srbiji od 2012.godine.

XS
SM
MD
LG