Dostupni linkovi

Potvrđena pobeda antielitističke stranke u Bugarskoj


Lider ITN Slavi Trifonov u Sofiji, mart 2021
Lider ITN Slavi Trifonov u Sofiji, mart 2021

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Bugarskoj objavljeni 13. jula potvrđuju ranije preliminarne rezultate koji pokazuju da je antielitistička stranka pod nazivom Postoji takav narod (ITN) pobedila koaliciju predvođenu GERB-om bivšeg premijera Bojka Borisova.

Sa 100 odsto prebrojanih glasačkih listića, ITN zabavljača Slavija Trifonova pobedio je sa 24,08 odsto osvojenih glasova, dok je GERB dobio 23,51, saopšteno je iz bugarske Centralne izborne komisije.

Parlamentarni izbori održani su samo tri meseca nakon prethodnog, neuspešnog glasanja. Ukupan broj glasova ITN-a 11. jula bio je za više od 92.000 veći od ukupnog broja na prethodnim izborima održanim 4. aprila. Ukupan broj glasova GERB-a bio je gotovo 200.000 glasova ispod onoga što je dobio u aprilu.

Četiri druge stranke dobile su dovoljno glasova za ulazak u parlament. Bugarska socijalistička partija (BSP) je prva među njima sa 13,39 odsto, dok je liberalna, zapadnjački orijentisana grupa Demokratska Bugarska sledeća sa 12,64 odsto.

Pokret za prava i slobode, koji uglavnom podržavaju Turci, završio je sa 10,71 posto, dok je Stand Up! Izađi! - novi savez levog centra koji je pokrenula bivši ombudsman Maia Manolova – osvojila 5,01 odsto glasova.

Oko 6,7 miliona ljudi imalo je pravo da glasa 11. jula za članove parlamenta sa 240 mesta.

Ostale stranke i koalicije nisu uspele da pređu cenzus od 4 odsto za ulazak u parlament. Najbliže su bile dve nacionalističke grupe: koalicija Bugarske patriote sa 3,14 odsto i stranka Vazrazhdene sa 3,01 odsto.

Međunarodni posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) rekli su 12. jula da su izbori „bili konkurentni i da su se generalno poštovale osnovne slobode“.

XS
SM
MD
LG