Dostupni linkovi

Bugarski predsednik priznao da je blokirao slanje prozapadnog ambasadora u Kijev


Predsednik Bugarske Rumen Radev, 15. jul 2024.
Predsednik Bugarske Rumen Radev, 15. jul 2024.

Bugarski predsednik Rumen Radev priznao je u utorak da je blokirao imenovanje prozapadno orijentisanog bivšeg ministra odbrane za ambasadora Sofije u Kijevu, naglašavajući dugogotrajnu podelu između šefa države i uzastopnih vlada oko podrške Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Radev je izdao saopštenje posle nakon izveštaja da je prelazna vlada premijera Dimitra Glavčeva našla zaobilazni rešenje koje ne zahteva predsednikov potpis da bi popunila diplomatsku prazninu koja postoji od prvih meseci rata u Ukrajina, preneo je Bugarski servis Radija Slobodna Evropa.

Radev, 61-godišnji penzionisani general i predsednik u dva mandata kojeg kritičari optužuju da zauzima prokremljske pozicije, tvrdi da je vlada zaobišla ustav da bi imenovala Nikolaja Nenčeva za ambasadora u Kijevu.

Glavčev, koga je Radev privremeno imenovao za premijera u aprilu, a takođe je i ministar spoljnih poslova, odgovorio je da je imenovanje Nenčeva za privremenog ambasadora obavljeno u skladu s bugarskim zakonom.

Radev je rekao da je prethodni premijer Nikolaj Denkov "insistirao" na imenovanju Nenčeva na funkciju u Kijevu na poslednjem redovnom sastanku kabineta u aprilu.

"Odlučno sam odbio jer kandidat nema potrebne stručne kvalitete ili stručnost za tu važnu funkciju", rekao je Radev.

Radev se oko slanja vojne pomoći Ukrajini sukobio s više bugarskih vlada tokom dve godine izbora u kojima nije stranka nije mogla da obezbedi većinu. On je pristalice slanja pomoći Ukrajini nazvao "ratnim huškačima".

Nenčev, koji je bio ministar odbrane 2014-17, generalno je prozapadno orijentisan i javno se zalagao za vojnu pomoć Ukrajini.

Sofija je privremeno zatvorila svoju ambasadu u Kijevu iz predostrožnosti pošto su ruske trupe izvršile invaziju u februaru 2022, a bivšem bugarskom ambasadoru Kostadinu Kodžabaševu je istekao mandat pre nego što je misija ponovo otvorena u septembru 2022.

Od tada je mesto bugarskog ambasadora ostalo upražnjeno.

Tenzije između predsednika i Nenčeva navodno datiraju još iz vremena kada je Radev bio komandanta vazduhoplovnih snaga, a Nenčev ministar odbrane.

Radev je bojkotovao samit NATO-a u Vašingtonu početkom meseca, navodno zbog njegovog isključenja iz razgovora o konačnom saopštenju u kojem se izlažu stavovi članica alijanse o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG