Dostupni linkovi

Usvojen budžet Beograda za 2024.


Poslanička sala u Skupštini grada Beograda, jun 2024.
Poslanička sala u Skupštini grada Beograda, jun 2024.

Budžet grada Beograda za 2024. godinu usvojen je na sednici Skupštine grada 1. jula, sa 60 glasova za, 18 protiv, a uzdržanih nije bilo, prenosi agencija Beta.

Predloženi budžet za ovu godinu iznosi 1733 milijarde dinara (1,48 milijardi evra), što je za 18 milijardi dinara (154 miliona evra) manje od poslednjeg rebalansa iz prošle godine.

Za usvajanje budžeta glasali su odbornici liste "Aleksadar Vučić - Beograd sutra", a protiv su bili odbornici Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana i Mi snaga naroda - dr Branimir Nestorović.

Budžet je usvojen nakon devet meseci rada privremenog organa Beograda i nemogućnosti da se na kraju prošle godine usvoji budžet za 2024.

Gradska sekretarka za finansije Beograda Katarina Čubrić, obrazlažući budžet, izjavila je da je u Predlog odluke o budžetu "uključeno sve što je započeto u prethodnih šest meseci, kao i projekcije rashoda do kraja godine", dok se kako je navela rebalans očekuje već u septembru.

Predlogom budžeta predviđena su sredstva za kapitalne projekte, koji će se realizovati ove i naredne dve godine.

Odbornici su odlučivali i o davanju saglasnosti na rebalans budžeta za Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) Beograd, a Čubrić je navela da je Beograd odobrio dodatne subvencije iz budžeta, tako da ovogodišnje subvencije za to preduzeće iznose tri milijarde dinara (25 miliona evra).

Čubrić je na sednici Skupštine grada rekla da su budžetom predviđena sredstva za redovan rad, funkcionisanje grada i gradskih organizacionih jedinica, te da je uključena pomoć za decu od po 20.000 dinara (170 evra).

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da su predloženim budžetom grada ukupni prihodi 190,6 milijardi dinara (1,6 milijardi evra), da jedan deo ide na beogradske opštine i da je "koncepcija budžeta takva da pre svega socijalna davanja ne budu ugrožena i da se uvedu nove socijalne kategorije".

Na sednici nije bio ni gradonačelnik Aleksandar Šapić, koji je na ovu poziciju ispred vladajuće Srpske napredne stranke izabran 24. juna.

Odbornici opozicije su uglavnom kritikovali budžet, a članovi Kreni-promeni nisu prisustvovali današnjoj sednici, ocenjujući da nije transparentan.

Opozicija kritikuje budžet

Predloženi budžet Beograda za ovu godinu nije razvojni i njime je predviđeno manje sredstava za zaštitu životne sredine, za saobraćaj, osnovno obrazovanje i kulturu, ocenili su predstavnici opozicionih stranaka uoči sednice Skupštine Beograda na kojoj se raspravlja o gradskom budžetu, prenosi agencija Beta.

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović izjavio je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Grada da je u ovogodišnjem budžetu razvojna komponenta smanjena za 16 milijardi dinara (137 miliona evra).

Prema njegovim rečima, predloženo je manje novca za zaštitu životne sredine, za saobraćaj, za osnovno obrazovanje i za kulturu.

Komentarišući predlog budžeta, odbornica Zeleno-levog fronta (ZLF) Natalija Stojmenović ocenila je da novi budžet grada ne pokazuje idejni razvoj, već predstavlja običan papir koji neće doprineti boljem životu Beograđana.

"Nas interesuju politike koje će pokazati brigu o ljudima. Vi imate nula ulaganja u izgradnju vrtića, a mi imamo ogroman broj dece koji nemaju sigurno mesto u državnom vrtiću", rekla je Stojmenović, a prenela Beta.

Na ponovljenim lokalnim izborima u Beogradu 2. juna koalicija oko vladajuće SNS osvojila je apsolutnu većinu.

Izborna lista "Aleksandar Vučić- Beograd sutra" ima 64 od 110 mandata u Skupštini grada, opoziciona lista "Savo Manojlović-I ja sam Beograd" osvojila je 21 odborničko mesto, dok koalicija "Biramo Beograd" ima 14 odbornika.

Lista "Mi snaga naroda-Doktor Branimir Nestorović" osvojila je deset mandata, a u gradski parlament ušla je sa jednim odbornikom i Ruska stranka, koja je na izborima imala status manjinske stranke.

Izbori su ponovljeni jer nakon glasanja u decembru nijedna grupacija nije imala većinu za formiranje vlasti.

XS
SM
MD
LG