Dostupni linkovi

Politička atmosfera u Srbiji 'bitno drugačija nego ranije', saopšteno sa sastanka Bilčika i Brnabić


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, 5. jun 2024.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, 5. jun 2024.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je 5. juna na sastanku sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić da je politička atmosfera u Srbiji "bitno drugačija nego ranije", saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Bilčik je, kako se navodi u saopštenju, čestitao Brnabić na zalaganju i trudu "na uspostavljanju dijaloga sa svim parlamentarnim partijama što je, prema njegovim rečima, veliki uspeh".

"On je primetio da je politička atmosfera bitno drugačija nego ranije, sa mnogo manje napetosti što je ocenio kao sjajnu vest", piše u saopštenju parlamenta.

Brnabić je istakla da je strateški spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji i da je to najbolji put za tu državu i garant rasta životnog standarda građana.

Ona je takođe navela da će se sve vreme trajanja svog mandata "zalagati za smanjenje tenzija u društvu i uspostavljanje kontinuiranog dijaloga između partija vladajuće koalicije i stranaka opozicije".

Brnabić i Bilčik razgovarali su i o predstojećim izborima za Evropski parlament, koji se održavaju u nedelju.

Brnabić je, kako se navodi, izrazila nadu da će budući sastav Evropske komisije "zagovarati politiku proširenja Evropske unije, kako bi sve reforme koje Srbija sprovodi za konačan cilj imale članstvo naše zemlje u EU".

Izbori u Srbiji su 2. juna održani u 89 gradova i opština, a vladajuća Srpska napredna stranka proglasila je pobedu u većini gradova i opština.

Naprednjaci proglasili pobedu u skoro svim gradovima i opštinama u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Šef Posmatračke misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Lamberto Zanijer (Zannier) saopštio je 3. juna da su na izborni proces u Srbiji negativno uticali široko rasprostranjeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba državnih resursa i medija koji su favorizovali vladajuću koaliciju.

Posmatračka misija organizacije CRTA saopštila je 3. juna da izbori u Beogradu nisu bili pošteni i da je zbog nepravilnosti koje je sprovodila vlast upitan njen legitimitet.

Izbori u Beogradu su 2. juna ponovljeni jer nijedna koalicija nije osvojila većinu da formira vlast.

Nakon izbora u decembru, međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima. ODIHR je izdao 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG