Dostupni linkovi

Borelj pozdravio pomoć Srbije Ukrajini i pozvao na usklađivanje sa spoljnom politikom EU


Šef diplomatije Evropske unije i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić u Briselu, 17. jula.
Šef diplomatije Evropske unije i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić u Briselu, 17. jula.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) na sastanku 17. jula u Briselu s ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem pozdravio je podršku koju Srbija pruža Ukrajini, te još jednom pozvao na usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

"Visoki predstavnik (EU) Borelj je istakao važnost usklađivanja Srbije sa stavovima i odlukama EU u oblasti spoljne i bezbednosne politike, što se odnosi i na kontekst agresorskog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine", saopštila je Evropska unija.

Dve i po godine od početka invazije na Ukrajinu, Srbija se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji uprkos pozivima EU čijem članstvu teži.

Borelj je istakao "snažno očekivanje EU" da Srbija pojača napore ka punom usklađivanju, "uključujući restriktivne mere".

"Potpuno usklađivanje je ključno za državu kandidata za članstvo u EU kako bi pokazala svoju stratešku orijentaciju i napredak ka članstvu u EU", dodao je.

Evropska unija očekuje od država kandidata da usklade svoje politike sa politikama Evropske unije. U momentu pristupanja, usklađivanje sa spoljnom politikom treba da bude potpuno.

Visoki predstavnik EU pozitivno je ocenio podršku koju Srbija pruža Ukrajini i njenom narodu.

Kako je saopšteno, Borelj je pozdravio kontinuirani, visokokvalitetni doprinos Srbije misijama i operacijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Od početka ruske invazije, Srbija je u više navrata upućivala humanitarnu pomoć Ukrajini.

Borelj i Đurić su se tokom sastanka, kako je saopšteno, "složili oko potrebe unapređenja saradnje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici".

'Normalizacija odnosa sa Kosovom put ka EU'

Tokom sastanka reči je bilo o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Borelj je ponovio da EU očekuje i od Kosova i od Srbije da se "u dobroj veri i duhu kompromisa" uključe u dijalog koji se odvija uz posredovanje EU i da ga bez odlaganja zaključe sveobuhvatnim, pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa u skladu sa pravnim tekovinama EU i međunarodnog prava.

Podsetio je da evropski put Kosova i Srbije ide kroz dijalog.

Srbija i Kosovo, pod pokroviteljstvom EU, vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011.

Kosovo i Srbija postigli su desetine sporazuma na papiru, ali je malo njih sprovedeno.

XS
SM
MD
LG