Dostupni linkovi

Stejt dipartment o srpskom oružju u Ukrajini: Svi moramo pomoći otpor ruskoj agresiji


"Ukrajina brani njen suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet", stoji u odgovoru Stejt Dipartmenta. (Foto: Zastava SAD-a, foto ilustracija)
"Ukrajina brani njen suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet", stoji u odgovoru Stejt Dipartmenta. (Foto: Zastava SAD-a, foto ilustracija)

"Svako od nas mora da učini sve kako bi podržao nužan odgovor Ukrajine na rusku agresiju", navedeno je 12. jula u odgovoru Stejt dipartmenta na upit Radija Slobodna Evropa(RSE) o izvozu oružja iz Srbije Ukrajini.

"Ukrajina brani njen suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet", stoji u odgovoru koji je upućen putem mejla nekoliko dana nakon što je pomoćnik državnog sekretara SAD Džejms O'Brajen izjavio da Srbija "čineći svoje oružje dostupnim, pomaže Ukrajini da odbrani suštinski princip međunarodnog prava".

Kako ga "čini dostupnim" za javnost u Srbiji za sada je nepoznato.

Stejt dipartment u svom odgovoru takođe sugeriše RSE da se za sve detalje o izvozu obratimo sektoru odbrane u Vladi Srbije.

Na pitanja o tome nisu odgovorili ni iz Vlade Srbije, ni iz Ministarstva odbrane, ni iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine koje je nadležno za izvoz naoružanja i vojne opreme.

Vest o tome da oružje, proizvedeno u Srbiji, koriste ukrajinske snage odjeknula je prvi put u aprilu 2023. godine. Tada su na internetu objavljena poverljiva dokumenta Pentagona u kojima se navodi da se Srbija složila da naoružava Ukrajinu.

Vlasti Srbije su odmah demantovale da direktno izvoze naoružanje u Ukrajinu, braneći svoju neutralnu poziciju u sukobu Kijeva i Moskve.

Ipak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kasnije je precizirao da država ima ugovore sa brojnim zapadnim zemljama i da ne zna "šta oni s tim rade na kraju".

List Fajnenšal tajms je 22. juna objavio procene da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka ruske invazije na Ukrajinu izvezla u tu zemlju municiju u vrednosti od 800 miliona evra.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja, uprkos pozivima SAD i Evropske unije, nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, i koja održava bliske veze sa ruskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG