Dostupni linkovi

Pokušaj državnog udara u Boliviji


Pripadnici bolivijske vojske okupljaju se pored vojnog vozila u La Pazu, Bolivija, 26. juna 2024.
Pripadnici bolivijske vojske okupljaju se pored vojnog vozila u La Pazu, Bolivija, 26. juna 2024.

Vojnici su upali u predsjedničku palaču Bolivije, piše BBC dok je predsjednik zemlje upozoravao na "državni udar" koji se odvija.

"Mi ćemo vratiti ovu domovinu", rekao je general Huan Hose Zunjiga(Juan José Zúñiga) novinarima s trga Murillo nakon što su ga zauzele trupe, prema novinama El Deber.

Predsjednik Luis Arce rekao je da je u toku "državni udar" i zatražio je od generala Zunjige da povuče trupe koje su zauzele dijelove središnjeg La Paza.

Marija Nela Prada, ministarka Predsedništva i visoka bolivijska zvaničnica rekla je da vojska i tenkovi zauzimaju trg, nazvavši to "pokušajem državnog udara".

Ona je rekla da su vojne jedinice zauzele položaje na sva četiri ugla trga i da nikoga ne puštaju da uđe.

Očigledni pokušaj državnog udara odmah su osudili čelnici Meksika i Hondurasa.

Bivši predsjednik Evo Morales pozvao je pristalice demokratije da protestuju i blokiraju puteve. "Molim demokratski nastrojene ljude da brane domovinu od određenih vojnih grupa koje djeluju protiv demokratije i naroda."

Danima se šire glasine da general Zunjiga treba biti smijenjen. Vojni načelnik se u ponedjeljak pojavio na televiziji i rekao da će uhapsiti Moralesa ako se sljedeće godine ponovo kandiduje za funkciju.

XS
SM
MD
LG