Dostupni linkovi

Blokirani putevi kod granice Srbije i Kosova, prelaz Brnjak zatvoren iz pravca obe države


Udruženja Srba blokiraju puteve kod granica sa Kosovom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Kosovske vlasti zatvorile su za saobraćaj granični prelaz Brnjak sa Srbijom nakon što su predstavnici nekoliko srpskih udruženja 6. septembra blokirali puteve u blizini tri granična prelaza između dve zemlje.

Blokade su organizovane kao odgovor na odluke Vlade Kosova da zatvori paralelne srpske institucije na severu te zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) rekao je da je prelaz Bernjk zatvoren za saobraćaj jer "maskirana lica zaustavljaju automobile i legitimišu putnike" na srpskoj strani granice.

Reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE) videli su maskirane osobe u blizini blokade.

Maskirane osobe na blokadi sa srpske strane graničnog prelaza Brnjak
molimo pričekajte
Maskirane osobe na blokadi sa srpske strane graničnog prelaza Brnjak

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

Raša Rojević, predsednik "Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga", jednog od nekoliko udruženja koja organizuju blokade, rekao je novinarima na prelazu Jarinje da vozačima putničkih vozila sa kosovskim dokumentima neće biti dozvoljeno da pređu granicu na Merdaru, Jarinju i Brnjaku.

"Svi koji imaju isključivo kosovska dokumenta, neće moći da prođu. Naš narod tamo ne može da vozi sa saobraćajnom dozvolom koju je izdala Republika Srbija. Ovo je samo odgovor onako kako [kosovski premijer Aljbin] Kurti radi na Kosovu", rekao je Rojević.

Dodao je da neće propuštati nijedan kamion, bez obzira na to da li ima srpske ili kosovske tablice.

"Ako je [Kurti] rekao da neće biti trgovine robom, onda neće moći da prođe transport, uključujući i teretne kamione", dodao je Rojević, misleći na prošlogodišnju odluku Vlade Kosova da zabrani uvoz srpske robe.

Blokada blizu graničnog prelaza Merdare, 6. septembar 2024.
Blokada blizu graničnog prelaza Merdare, 6. septembar 2024.

Okupljeni traže vraćanje zatvorenih paralelnih srpskih institucija na severu Kosova, kao i srpske valute i dokumenata.

Zahtevaju i povlačenje kosovske policije sa severa.

Vlasti Kosova osudile blokade i zatvorile Brnjak

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da su "maskirane ekstremističke grupe" zaustavile i vratile automobile na srpskom delu graničnog prelaza Brnjak.

"Pre nekoliko trenutaka, porodica koja je putovala u Nemačku nije mogla da nastavi put i bila je prinuđena da se vrati. Ovo se dešava pred očima srpske policije, ta činjenica je čini saučesnikom", napisao je Svečlja na Fejsbuku.

Reagovala je i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala (Gërvalla) koja je na svom Fejsbuk profilu navela da blokadama prisustvuje srpska policija, ali da ne interveniše i ne pokušava da obezbedi slobodno kretanje građana.

Kako je dodala, na taj način srpska policija postala je "saučesnik" u blokadama.

Srpske vlasti još uvek nisu komentarisale blokadu na putevima ka granici Kosova i Srbije.

Kako izgleda blokada?

Put u blizini granice Merdare blokiralo je desetak ljudi, a na licu mesta bilo je i nekoliko pripadnika policije Srbije.

Zaustavljeno je više kamiona kojima nije dozvoljen prolaz do granice.

Policija stoji na putu blizu graničnog prelaza Merdare, 6. septembar 2024.
Policija stoji na putu blizu graničnog prelaza Merdare, 6. septembar 2024.

U blizini graničnog prelaza Jarinje put je popodne takođe blokiralo nekoliko osoba, držeći transparent sa zahtevima.

Automobili sa srpskim tablicama prolazili su bez problema, dok su oni sa kosovskim zaustavljani, a organizatori blokada proveravali su da li ljudi u tim vozilima imaju srpska dokumenta.

Blokada u blizini graničnog prelaza Jarinje, 6. septembar 2024.
Blokada u blizini graničnog prelaza Jarinje, 6. septembar 2024.

I put ka prelazu Brnjak je blokiran u petak popodne. Međutim, ovaj prelaz više nije prohodan ni za koga, jer ga je zatvorila kosovska policija.

Do blokada je došlo nakon što su kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na severu zemlje - delu u kojem većinski žive Srbi - za koje su naveli da deluju pod vođstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Na blokadama, između ostalog, zahtevaju da se "oslobode" opštine na severu Kosova, da srpska dokumenta na Kosovu budu važeća, da se dinar vrati u upotrebu i da KFOR "preuzme svoju ulogu u skladu sa rezolucijom 1244".

Dragiša Mirić, predsednik udruženja "Koreni" iz Niša u Srbiji, rekao je novinarima na prelazu Merdare da će na blokadama ostati do ispunjenja zahteva.

"Tražimo pod hitno od Ujedinjenih nacija i da KFOR i UNMIK uđu na sever Kosova, a da se povuče kosovska policija i ROSU (specijalne kosovske policije)", rekao je Mirić.

On je dodao će se smenjivati na blokadama, i dodao da njihova akcija "nije u koordinaciji sa vlastima u Srbiji".

Blokada u blizini graničnog prelaza Merdare, 6. septembar 2024.
Blokada u blizini graničnog prelaza Merdare, 6. septembar 2024.

Organizovan prevoz iz Beograda

Organizatori su pre blokada najavili da je za učesnike obezbeđen prevoz do graničnih prelaza iz više gradova Srbije.

Jedan autobus krenuo je u petak ujutru iz Beograda.

"Ovo mi sami narod krenuli, vidite sinhronizovano. Mi samo ne smemo da ugrozimo, prvo naš narod tamo, a drugo ne smemo da ugrozimo ni našeg predsednika, ni državu", rekla je za RSE Slavica Vujačić iz "Udruženja žena sa Kosova", koja je ka granici sa Kosovom krenula autobusom iz centra Beograda.

Šta je prethodilo?

Kosovske institucije objavile su 30. avgusta da su zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na severu zemlje. To je izazvalo reakcije Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Oni su naveli da su akcije kosovskih vlasti provedene bez konsultacija sa zapadnim partnerima i da rizikuju povećanje napetosti i uticaj na najugroženije.

Akcija na severu Kosova preduzeta je u trenutku kada je Vlada Kosova već suočena s kritikama međunarodne zajednice zbog "jednostranih i nekoordiniranih" akcija.

Centralna banka Kosova zabranila je korišćenje srpskog dinara za plaćanje 1. februara. Od tada je evro jedina valuta koja može da se koristi u ovoj državi.

Takođe, kosovska izvršna vlast želi da otvori glavni most preko reke Ibar u Mitrovici.

Institucije koje je Policija Kosova zatvorila 30. avgusta su Kosovski okrug Mitrovica, paralelna opština Mitrovica, paralelna opština Zvečan, paralelna opština Zubin Potok i paralelna opština Leposavić.

Na Kosovu postoje opštine, preduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje direktno finansira Vlada Srbije, a koji se nalaze u gradovima i mestima u kojima žive Srbi.

Prema zakonima Kosova, ove institucije su nelegalne.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Briselu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali sporazum još nije u potpunosti sproveden.

XS
SM
MD
LG