Dostupni linkovi

Srpska lista o pozivu na saslušanje Policije Kosova: Paralelne institucije nisu prekršile zakon


Igor Simić na pres-konferenciji u Severnoj Mitrovici, Kosovo, 5. septembra 2024.
Igor Simić na pres-konferenciji u Severnoj Mitrovici, Kosovo, 5. septembra 2024.

Predstavnici Srpske liste, glavne stranke Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, održali su u četvrtak vanrednu pres-konferenciju povodom poziva za saslušanje koje im je uputila Policija Kosova.

Policija je ranije saopštila da će ispitati pet osoba, ne navodeći o kojima je reč, a koje se sumnjiče za delo falsifikovanje dokumenata u vezi sa pet zatvorenih paralelnih srpskih institucija na severu Kosova 30. avgusta.

Član Srpske liste Igor Simić rekao je da u ime onih koji su dobili pozive policije to "vide kao politički progon i ne samo pojedinaca koji su bili na čelu institucija koji su dobili pozive, već kao progon srpskog naroda jer su te institucije pružale usluge građanima".

On je ocenio da "nije novo da u gradu postoje te institucije i da se na međunarodnom nivou o njima razgovaralo, a u Briselu pregovaralo o tome kako će te institucije funkcionisati u budućnosti".

Istakao je da su te institucije pružale legalne usluge svim građanima i nisu kršile nikakav zakon.

Simić, koji je dodao će se na pozive odazvati, podsetio je na zakon iz 2013. kojim je, kako je rekao, Skupština Kosova ratifikovala Briselski sporazum, a koji se bavi načinom funkcionisanja institucija Republike Srbije na ovim prostorima i o načinima kako da se njihovo funkcionisanje na neki način reši kako bi bile i prema kosovskom sistemu prihvaćene.

Pozvao je u ime Srpske liste na mir i uzdržanost.

Kosovske vlasti su 30. avgusta zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na severu zemlje - delu u kojem žive većina Srba - za koje su naveli da deluju pod vođstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Policija Kosova je tada zatvorila institucije: Kosovski okrug Mitrovica, paralelnu opštinu Mitrovica, paralelnu opštinu Zvečan, paralelnu opštinu Zubin Potok i paralelnu opštinu Leposavić.

Ovu akciju kosovskih vlasti međunarodna zajednica je opisala kao jednostranu i nekoordinisanu.

XS
SM
MD
LG