Dostupni linkovi

Slavlje naprednjaka nakon proglašenja pobede u većini gradova i opština, 2. jun 2024.
Slavlje naprednjaka nakon proglašenja pobede u većini gradova i opština, 2. jun 2024.

Vučićevi naprednjaci proglasili pobedu u skoro svim gradovima i opštinama, optužbe opozicije za neregularnosti

U Srbiji se glasalo na lokalnim izborima u 89 gradova i opština, uključujući Beograd, Novi Sad, Niš.

  • Nakon zatvaranja birališta, vladajuća Srpska napredna stranka je proglasila pobedu njihove koalicije u svim gradovima i opštinama - osim u Kanjiži, Senti, Bačkoj Topoli i Tutinu.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pobedu u Beogradu i Novom Sadu nazvao "neverovatno ubedljivom".
  • Dok SNS kaže da su osvojili većinu u Nišu, opozicione liste poručuju da je NIš "slobodan grad" i da su "na pragu većine".
  • Posmatračka misija Crta je podnela osam prijava policiji zbog sumnje na kupovinu glasova i druge izborne neregularnosti.
  • U Novom Sadu je tokom izbornog dana zabeleženo koškanje opozicionih poslanika i policije.
  • Opozicija je optužila SNS za "izborne mahinacije" u kol centru na Novosadskom sajmu.
  • SNS priznala da je na Novosadskom sajmu imala kol centar, čiji je rad zaustavljen i opoziciju optužilia za "nasilje".
  • Opozicija zaustavila rad SNS kol centra i u Sportskom centru "Banjica" u Beogradu.
  • Izbori su ponovljeni u Beogradu pošto na decembarskim niko nije imao većinu za formiranje vlasti.
  • Deo opozicije bojkotovao je izbore u glavnom gradu smatrajući da nisu unapređeni izborni uslovi.
23:41 2.6.2024.

Čajetina: Zdrava Srbija osvojila više glasova od svih ostalih zajedno

Opština Čajetina saopštila je večeras da je, nakon prebrojavanja glasova za Skupštinu opštine Čajetina, izborna lista "Milan Stamatović - Zdrava Srbija" osvojila 4.944 glasova - "više od svih ostalih izbornih lista zajedno".

"Kako smo i rekli, Zdrava Srbija je ponovila dobar rezultat i to je nešto što smo postigli po osnovu svega što smo radili svih ovih prethodnih godina i narod je to nagradio", rekao je lider te stranke Milan Stamatović.

Zdrava Srbija je koalicioni partner Srpske napredne stranke.

Kako je saopšteno, lista grupa građana "Naši ljudi za naše mesto–Marko Pantović" osvojila je 2.016 glasova, "Aleksandar Vučić - Čajetina sutra" 1.229 i lista "Miloš Parandilović - Novo lice Srbije - Biram borbu" osvojila je 231 glas.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović
Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović

23:50 2.6.2024.

Dveri tvrde da SNS nema većinu u Čačku, naprednjaci proglasili pobedu

Predsednik Izbornog štaba desno orijentisanog pokreta Dveri u Čačku Boško Obradović izjavio je večeras da se posle 77 odsto prebrojanih glasova na lokalnim izborima može reći da Srpska napredna stranka (SNS) neće imati većinu u tom gradu.

Na konferenciji za novinare nakon zatvaranja birališta, Obradović je rekao da je SNS osvojila nešto manje od 49 odsto glasova, a da je ostalih šest opozicionih lista zadobilo podršku većine birača.

"Zašto SNS u Čačku ne saopštava rezultate ako je pobedila? Pa zato što nije pobedila", rekao je on.

Obradović je rekao da je grupa građana "Ivan Ćalović" osvojila 14,9 odsto glasova, grupa građana "Probudimo Čačak" 13,36 odsto, a "Čačak protiv nasilja" 6,4 odsto.

Lista "Svi za Čačak" osvojila je 6,13 odsto, Dveri nešto više od šest odsto, a lista Ruske stranke 0,6 odsto.

"SNS više nema u Čačku većinu a Dveri su se vratile na lokalnu i širu političku scenu kroz samostalan izlazak na izbore", rekao je on.

Sa druge strane, koalicija "Aleksandar Vučić - Čačak sutra" proglasila je pobedu na lokalnim izborima.

Prema rečima prvog čoveka SNS-a u Čačku, Miluna Todorovića, ova koalicija osvojila je 53,33 odsto glasova ili 41 odborničko mesto od ukupno 75 u gradskoj skupštini.

"Ovde može doći do prelivanja, plus, minus jedan mandat u našu korist, nikako manje. Samim tim, imamo potpunu i legitimnu većinu od građana Čačka samo za to da od sutra nastavimo", rekao je Todorović, a prenose beogradski mediji.

23:57 2.6.2024.

Kako je premijer Vučević opisao pozivne centre SNS-a?

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je večeras da je iz kol centra te stranke u zgradi Sajma u Novom Sadu "izvučeno" 500 osoba.

Vučević je novinarima u prostorijama stranke rekao da je lista "Aleksandar Vučić - Srbija sutra" odnela pobedu u Novom Sadu i nakon zatvaranja tog kol centra.

Opozicija je optužila SNS da je iz pozivnog centra na Sajmu vršila izborne mahinacije i došlo je do incidenata tokom izbornog dana.

"Nadam se da će biti objavljeno kako smo 500 devojaka iz kol centra izvukli. To je bila evakuacija kao u 90-ih godina u nekim gradovima kada se Jugoslavija raspala. Da li to Srbija kakvu želimo? A da im je neko pružio otpor, rekli bi da je to nasilje nad njima i napad režima na slobodne građane", kazao je on.

Upitan zbog čega su pojedini aktivisti u tim kol centrima nosili maske i šta su iznosili u kutijama iz tih centara, Vučević je kazao da "štite svoje lice da ne bi bili prebijani, i od suzavaca, baklji i petardi kojima ih gađaju".

"To su mahom bile devojke, gotovo 90 odsto devojke, koje su danas bile izložene fizičkom linču, linču kakav u Srbiji nikada nismo videli. Njima su isključivali struju i dotok vazduha, zabranjivali dostavu vode i hrane. To je bio čist fašizam, što smo danas videli", ocenio je on.

Kada je u pitanju dokumentacija koju su iznosili aktivisti, Vučević je kazao: "najbolje nasilnicima da predamo papire sa kojim radimo".

Premijer Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, 2. jun 2024.
Premijer Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, 2. jun 2024.

Kazao je da veruje da će državni organi privesti one koje je optužio za nasilje, kao i da će SNS insistirati da oni koji su sprovodili nasilje odgovaraju za to.

Govoreći o opoziciji, kazao je da mu nije jasno da neko učestvuje u izborima, a da se tokom izbornog dana ne bavi da dobije što veću podršku, već se bavi time šta radi politička konkurencija.

"To do sada nismo imali, ili bar ne ovog intenziteta. Da se neko ne bavi svojim izbornim štabovima, svojim kol centrom, svojim kontrolorima, nego se bavi šta drugi rade", rekao je Vučević.

23:59 2.6.2024.

Kakav je rezultat vlasti i opozicije u beogradskim opštinama?

Opoziciona koalicija "Biramo Beograd" po trenutnim projekcijama može da formira vlast u beogradskoj opštini Stari grad sa listom koju predvodi nekadašnji predsednik te opštine Marko Bastać, rečeno je večeras novinarima u izbornom štabu te koalicije.

Po podacima koje su do sada obradili, lista "Biramo Stari grad" osvojila je oko 37 odsto glasova, Bastećeva lista 16, a lista oko Srpske napredne stranke oko 34 odsto glasova.

Na izborima u opštini Vračar, lista "Biramo Vračar" osvojila je 42,19 a lista oko SNS 37,2 odsto glasova dok su liste "Vračar Vračarcima" i "Zeleni pokret Vračara" osvojile po četiri odsto glasova.

Po do sada obrađenim podacima, u opštini Savski venac liste oko SNS i "Biramo Savski venac" osvojile su po 42 odsto glasova.

Nosilac liste "Za zeleni Beograd" doktor Dejan Žujović izjavio je večeras da je ta lista prešla cenzus u beogradskim opštinama Stari Grad, Savski Venac, Vračar i Čukarica, a da su vrlo blizu da pređu cenzus i na Novom Beogradu.

Žujović je agenciji Beta kazao da odbornici te liste neće ulaziti u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom.

"Mi smo opoziciona koaliciona lista i želimo da sa opozicionim strankama i pokretima formiramo vlast gde god to bude bilo moguće. S obzirom da većina opozicionih grupacija nije imala dobar odnos prema nama, moraće da razmisle gde su grešili i gde je bio manjak solidarnosti u srpskom opozicionom korpusu", rekao je Žujović.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG