Dostupni linkovi

Slavlje naprednjaka nakon proglašenja pobede u većini gradova i opština, 2. jun 2024.
Slavlje naprednjaka nakon proglašenja pobede u većini gradova i opština, 2. jun 2024.

Vučićevi naprednjaci proglasili pobedu u skoro svim gradovima i opštinama, optužbe opozicije za neregularnosti

U Srbiji se glasalo na lokalnim izborima u 89 gradova i opština, uključujući Beograd, Novi Sad, Niš.

  • Nakon zatvaranja birališta, vladajuća Srpska napredna stranka je proglasila pobedu njihove koalicije u svim gradovima i opštinama - osim u Kanjiži, Senti, Bačkoj Topoli i Tutinu.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pobedu u Beogradu i Novom Sadu nazvao "neverovatno ubedljivom".
  • Dok SNS kaže da su osvojili većinu u Nišu, opozicione liste poručuju da je NIš "slobodan grad" i da su "na pragu većine".
  • Posmatračka misija Crta je podnela osam prijava policiji zbog sumnje na kupovinu glasova i druge izborne neregularnosti.
  • U Novom Sadu je tokom izbornog dana zabeleženo koškanje opozicionih poslanika i policije.
  • Opozicija je optužila SNS za "izborne mahinacije" u kol centru na Novosadskom sajmu.
  • SNS priznala da je na Novosadskom sajmu imala kol centar, čiji je rad zaustavljen i opoziciju optužilia za "nasilje".
  • Opozicija zaustavila rad SNS kol centra i u Sportskom centru "Banjica" u Beogradu.
  • Izbori su ponovljeni u Beogradu pošto na decembarskim niko nije imao većinu za formiranje vlasti.
  • Deo opozicije bojkotovao je izbore u glavnom gradu smatrajući da nisu unapređeni izborni uslovi.
21:58 2.6.2024.

Tadić izjavio da je sada ključno jedinstvo opozicije.

Predsednik opozicione Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je večeras da se najveći deo "inženjeringa izborne krađe" dogodio pre današnjeg izbornog dana, kao i da je sada ključno jedinstvo opozicije.

On je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da je jedinstvo opozicije ključno bez obzira da li "jedinstveno izlazi na izbore, ili ih jedinstveno bojkotuje, ili se jednostavno bori za bolje izborne uslove".

"Svi incidenti kojima svedočimo ceo dan još jednom pokazuju da ni danas zapravo nismo imali izbre i da zato, umesto da čekamo rezultate 'izbora', opozicija mora izaći sa jedinstvenim i jasnim planom borbe protiv režimskog inženjeringa zbog kog godinama ni nemamo stvarne izbore u Srbiji", ocenio je Tadić.

21:55 2.6.2024.

Izbori za odbornike u Beogradu protekli bez većih problema, tvrdi izborna komisija

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je da su sva biračka mesta u gradu Beogradu zatvorena u 20 sati i da je birački dan protekao bez većih problema.

"Sva biračka mesta su otvorena na vreme, osim jednog biračkog mesta - zbog protokolarnih problema, u opštini Čukarica, a koji su kasnije ispravljeni. Moram da istaknem da kao predsednik GIK-a u pet izbornih ciklusa nikada nisu održani mirniji izbori", rekao je Lukić novinarima, a preneo Beoinfo na svom sajtu.

Na svim biračkim mestima je, prema njegovim rečima, obezbeđena tajnost glasanja, sigurnosni sprej i lampa.

"GIK je izveštavao javnost o izlaznosti na svaka dva sata, s tim da će se konačna izlaznost znati po dostavljanju Zapisnika biračkih odbora, a koja će ujedno biti i konačna izlaznost na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda i odbornike za skupštine gradskih opština", kazao je Lukić.

On je dodao da je GIK ove godine obezbedio Jutjub kanal na kom se ažuriraju sve promene podataka u izbornom ciklusu po unosu zapisnika u sistem, ali da se podaci mogu pratiti i na interaktivnoj tabli u sali GIK-a, kao i na sajtu Republičke izborne komisije.

Lukić je rekao i da je Gradska izborna komisija u obavezi da u skladu sa Zakonom do sutra u 20 sati na sednici utvrdi preliminarne rezultate izbora.

21:53 2.6.2024.

Vučić: 'Neverovatno ubedljiva' pobeda u Beogradu i Novom Sadu

Koalicija oko Srpske napredne stranke imaće 63 od 110 mandata u Skupštini Beograda, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"U Beogradu će naša lista imati 52 procenta glasova od onih koji su izašli, što je neverovatna pobeda", rekao je on.

Rekao je da je izvesno da je u 15 beogradskih opština koalicija oko SNS-a dobila većinu.

Kako je rekao, "neverovatno ubedljiva" pobeda je i u Novom Sadu, sa skoro 53 odsto glasova za koaliciju oko SNS-a.

"U Nišu, kao što smo i očekivali, bila je najteža politička utakmica, i ono što je važno da ćemo u Nišu imati ukupno 32 mandata, a 31 je potreban za većinu, ako se ne varam", rekao je Vučić, dodajući da će predložiti predsedniku SNS-a da se razgovara sa političkim predstavnicima u Nišu, da se vidi šta su problemi.

"Jedna lista grupe građana u Nišu, doktora Milića je dobila čak 23 odsto glasova. Ne smemo da nipodaštavamo i ne smemo da ne pokažemo poštovanje", dodao je Vučić.

Osvrćući se na incidente tokom izbornog dana, Vučić je rekao da je "tužno bilo gledati napade na telefonske centre" Srpske napredne stranke.

"To (telefonski centri) ne samo da je dozvoljeno, nego je i poželjno svuda u svetu", rekao je Vučić.

21:42 2.6.2024.

Prve procene rezultata u Beogradu: Pobeda SNS-a

Najviše glasova na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda osvojila je lista "Aleksandar Vučić – Beograd sutra", za koju je glasalo 53 odsto birača, pokazuje procena rezultata glasanja koju su objavili IPSOS i CeSID na osnovu 56,3 odsto obrađenog uzorka.

Prema tim podacima, izborna lista pokreta "Kreni-promeni" osvojila je 17,1 odsto glasova, dok je na trećem mestu opoziciona koalicija "Biramo Beograd", za koju je glasalo 12,5 odsto birača.

Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović" sa 8,1 odsto osvojenih glasova.

Lista "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović" osvojila je 1,2 odsto, a lista Ruske stranke 1,3 odsto.

Ostale liste, prema proceni, imaju manje od jedan odsto.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG