Dostupni linkovi

Slavlje naprednjaka nakon proglašenja pobede u većini gradova i opština, 2. jun 2024.
Slavlje naprednjaka nakon proglašenja pobede u većini gradova i opština, 2. jun 2024.

Vučićevi naprednjaci proglasili pobedu u skoro svim gradovima i opštinama, optužbe opozicije za neregularnosti

U Srbiji se glasalo na lokalnim izborima u 89 gradova i opština, uključujući Beograd, Novi Sad, Niš.

  • Nakon zatvaranja birališta, vladajuća Srpska napredna stranka je proglasila pobedu njihove koalicije u svim gradovima i opštinama - osim u Kanjiži, Senti, Bačkoj Topoli i Tutinu.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pobedu u Beogradu i Novom Sadu nazvao "neverovatno ubedljivom".
  • Dok SNS kaže da su osvojili većinu u Nišu, opozicione liste poručuju da je NIš "slobodan grad" i da su "na pragu većine".
  • Posmatračka misija Crta je podnela osam prijava policiji zbog sumnje na kupovinu glasova i druge izborne neregularnosti.
  • U Novom Sadu je tokom izbornog dana zabeleženo koškanje opozicionih poslanika i policije.
  • Opozicija je optužila SNS za "izborne mahinacije" u kol centru na Novosadskom sajmu.
  • SNS priznala da je na Novosadskom sajmu imala kol centar, čiji je rad zaustavljen i opoziciju optužilia za "nasilje".
  • Opozicija zaustavila rad SNS kol centra i u Sportskom centru "Banjica" u Beogradu.
  • Izbori su ponovljeni u Beogradu pošto na decembarskim niko nije imao većinu za formiranje vlasti.
  • Deo opozicije bojkotovao je izbore u glavnom gradu smatrajući da nisu unapređeni izborni uslovi.
20:16 2.6.2024.

Gde se sve danas glasalo?

Birališta su zatvorena, a evo podsećanja gde su sve glasali građani Srbije:

Lokalni izbori, osim u Beogradu i svim beogradskim opštinama, danas su održani u više desetina gradova i opština u Srbiji.

Izbori za odbornike skupština gradova održani se u Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Glasalo se i za 52 skupštine opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.

Glasanje na lokalnim izborima, 2. jun
Glasanje na lokalnim izborima, 2. jun

Birani su i odbornici u 17 beogradskih opština - Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.

U Nišu su održani izbori za odbornike pet opština u tom gradu - Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška banja, a u Požarevcu i za gradsku opštinu Kostolac.

20:13 2.6.2024.

Izveštaj posmatračke misije ODIHR sutra u 15 časova

Šef Posmatračke misije Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Lamberto Zanijer (Zannier) izjavio je da je 120 posmatrača iz te međunarodne organizacije pratilo izborni dan širom zemlje i da će njihov izveštaj biti objavljen sutra u 15 časova.

On je novinarima rekao da je misija ODIHR-a došla na poziv srpskih vlasti da nadgleda izbore i dodao da se Srbija obavezala da će ispuniti preporuke koje su joj date i da će posmatrači pratiti način implementacije standarda.

Rekao je da su posmatrali sve aspekte organizacije kampanje za izbore, uloge medija, rad parlamenta sa interakcijom institucija, da su gledali na žalbe i razgovarali sa regulatorima i obavili "stotine sastanaka" na svakom nivou, a da je danas samo "finalna faza procedure" kada posmatraju glasanje.

Upitan da li je priča o izbornoj krađi iz decembra završena, kazao je da je to van njegovog domašaja.

20:11 2.6.2024.

Projekcija izlaznosti do 19 časova

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) i agencija IPSOS saopštili su da je projekcija izlaznosti na beogradskim izborima do 19 sati bila 42,2 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Izlaznost do istog vremena na decembarskim izborima u Beogradu prošle godine bila je 54,11 odsto.

Na izbore u Nišu, prema projekcijama CESID-a, do 19 sati izašlo je 44,4 odsto birača, dok je do istog vremena prošle godine izlaznost bila 54,2 odsto.

U Novom Sadu do 19 sati glasalo je 46,3 odsto građana, a na prethodnim izborima izlaznost je bila 54,7 odsto.

CESID I IPSOS objavljuju projekciju izlaznosti na osnovu paralelnog brojanja glasova sa sertifikovanog uzorka - 350 u Beogradu, 110 u Novom Sadu i 90 u Nišu.

Glasanje u Beogradu, 2. jun
Glasanje u Beogradu, 2. jun

20:05 2.6.2024.

Zatvorena birališta

Biračka mesta na lokalnim izborima u Beogradu i 89 gradova i opština u Srbiji zatvaraju se u 20 časova.

Izborni dan pratili su navodi dela opozicije i posmatračke misije Crta o nepravilnostima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim mestima.

U Novom Sadu došlo je do incidenta kada su predstavnici opozicije i aktivisti opkolili Novosadski sajam u kojem je Srpska napredna stranka organizovala kol centar. Nakon blokade, Sajam je napustilo više stotina uglavnom mladih ljudi. SNS je optuižio opoziciju za nasilje, a opozicija naprednjake za vođenje paralelnih biračkih spiskova.

Opzicija je otkrila i sličan kol centar u sportskom centru "Banjica" u Beogradu.

Tokom izbornog dana napadnut je i novinar portala Danas u Novom Sadu.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG