Dostupni linkovi

Vučić proglasio pobedu naprednjaka, opoziciona 'Srbija protiv nasilja' traži poništavanje izbora u Beogradu

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je pobedu na svim nivoima liste koju predvodi njegova SNS
  • Opoziciona 'Srbija protiv nasilja' traži poništavanje izbora u gradu Beogradu uz tvrdnje o "prekrajanju izborne volje"
  • Prema projekcijama CeSID/IPSOS, SNS je u Skupštini Srbije osvojio 128 mandata, a "Srbija protiv nasilja" 65
  • Cenzus su prešli i socijalisti i desna koalicija NADA
  • Najveće iznenađenje izbora je ulazak u parlament proruske desničarske liste "Mi, glas iz naroda", koju predvodi teoretičar zavere Branimir Nestorović
  • U parlament prema projekcijama CeSID/IPSOS ulazi i pet manjinskih lista. Po prvi put Ruska stranka
  • Domaći posmatrači izvestili o "rekordnom broju nepravilnosti" i organizovanom dovođenju birača iz drugih država u Beograd
  • Građani su glasali na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim u Vojvodini i lokalnim izborima u 65 gradova i opština

21:34 17.12.2023.

I ministar u Vladi BiH Nenad Nešić glasao u Srbiji

Nenad Nešić, ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine i predsednik Demokratskog narodnog saveza, glasao je na republičkim i lokalnim izborima u Srbiji, o čemu je izvestio na društvenim mrežama.

Kako je naveo, pruža "apsolutnu podršku" listi Srpske napredne stranke koja nosi ime Aleksandra Vučića.

Sa snimka nije poznato na kom biračkom mestu je glasao.

Ranije je podršku Vučiću pružio i predsednik bh. entiteta Republika Srpska i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

SNSD je koalicioni partner Nešićevom DNS.

Inače, tokom izbornog dana, RSE i televizija N1 su snimili autobuse u Beogradu koji dovoze ljude iz Republike Srpske.

Neki od njih su, ne znajući da razgovaraju sa novinarkom N1, rekli da su došli da glasaju. Na pitanje zbog čega građansku dužnost ne obave u mestu prebivališta, nisu znali da odgovore.

Deo opozicije je najavio krivične prijave, zbog sumnji da su na lokalnim izborima glasali ljudi iz susednih država koji su "nezakonito prijavili prebivalište u Srbiji "kako bi se uticalo na izborni rezultat".

Premijerka Srbije je u reakciji na društvenim mrežama upitala "šta je nezakonito" u tome da građani upisani u birački spisak dolaze organizovano na glasanje.

21:31 17.12.2023.

Šta je Vučić poručio u štabu SNS-a?

Izborni štab Srpske napredne stranke, čija izborna lista nosi ime predsednika Srbije i doskorašnjeg lidera naprednjaka Aleksandra Vučića
Izborni štab Srpske napredne stranke, čija izborna lista nosi ime predsednika Srbije i doskorašnjeg lidera naprednjaka Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u štab stranke da će "pobeda biti ubedljivija od najboljih prognoza".

"Za Beograd ne mogu ništa da kažem, jer u Beogradu nijedan listić nije prebrojan", rekao je on u kratkom obraćanju.

21:26 17.12.2023.

Dveri i Zavetnici: Obraćanje nakon preliminarnih rezultata

Iz izbornog štaba koalicije desnice "Nacionalno okupljanje" poručeno je da su na biralištima zabeležene "brojne nepravilnosti".

Bojana Bukmirović iz stranke Zavetnici, koja je uz Dveri deo te koalicije, rekla je da su po njihovim saznanjima mnoga biračka mesta u Srbiji otvorena i posle 20 časova.

Najavila je da će se lideri Dveri i Zavetnika, Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski, obratiti pošto dobiju preliminarne rezultate današnjeg glasanja.

21:21 17.12.2023.

Počelo brojanje glasova na izborima u Srbiji

U Srbiji se prebrojavaju glasovi nakon varednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora. Dok u Republičkoj komisiji navode da nisu zabeležene veće nepravilnosti, posmartači CRTA-e ukazuju na 'rekordan broj'.

Počelo brojanje glasova na izborima u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG