Dostupni linkovi

Vučić proglasio pobedu naprednjaka, opoziciona 'Srbija protiv nasilja' traži poništavanje izbora u Beogradu

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je pobedu na svim nivoima liste koju predvodi njegova SNS
  • Opoziciona 'Srbija protiv nasilja' traži poništavanje izbora u gradu Beogradu uz tvrdnje o "prekrajanju izborne volje"
  • Prema projekcijama CeSID/IPSOS, SNS je u Skupštini Srbije osvojio 128 mandata, a "Srbija protiv nasilja" 65
  • Cenzus su prešli i socijalisti i desna koalicija NADA
  • Najveće iznenađenje izbora je ulazak u parlament proruske desničarske liste "Mi, glas iz naroda", koju predvodi teoretičar zavere Branimir Nestorović
  • U parlament prema projekcijama CeSID/IPSOS ulazi i pet manjinskih lista. Po prvi put Ruska stranka
  • Domaći posmatrači izvestili o "rekordnom broju nepravilnosti" i organizovanom dovođenju birača iz drugih država u Beograd
  • Građani su glasali na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim u Vojvodini i lokalnim izborima u 65 gradova i opština

21:11 17.12.2023.

RIK: Rezultati će se ažurirati na sajtu

U sedištu Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu i na njenom veb sajtu može uživo da se prati utvrđivanje izbornih rezultata, najavio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

On je na konferenciji za novinare objasnio proceduru prijema materijala sa biračkih mesta, te ocenio da će preko sajta RIK-a, u realnom vremenu, svi moći da prate promene "koje će biti ažurirane na svakih pet minuta".

Rekao je da je RIK obavezan da sutra posle 20 časova održi sednicu na kojoj će utvrditi preliminarne rezultate na osnovu materijala obrađenog do tada.

Upitan o tome kako je protekao izborni dan, Dimitrijević je odgovorio: "Izborni dan je imao mnogo više regularnosti nego bilo koji drugi izborni proces".

Dimitrijević je rekao da su se na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavljivali navodi o nepravilnostima, te da je RIK apelovao na policiju i tužilaštva da reaguju.

"Oni su promptno preduzimali mere i zahvaljujem im na tome", rekao je Dimitrijević.

20:52 17.12.2023.

Opozicija poziva da se podnesu krivične prijave zbog dovoženja birača

Predsednik opozicione Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je sve opozicione stranke da zajedno ponesu krivičnu prijavu protiv organizatora, kako je naveo, "nezakonitog glasanja građana iz susednih država".

Tadić je na društvenoj mreži X pozvao i na zajedničko podnošenje krivične prijave protiv službenika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su "nezakonito prihvatili promene prijave prebivališta građana susednih država, kako bi se uticalo na konačni rezultat izbora".

RSE i televizija N1 su snimili autobuse koji dovoze ljude iz bh entiteta Republika Srpska. Neki od njih su, ne znajući da razgovaraju sa novinarkom N1, rekli da su došli da glasaju.

Na pitanje zbog čega građansku dužnost ne obave u mestu prebivališta, nisu znali da odgovore.

Sa Tadićevim predlogom složile su se Stranka slobode i pravde (SSP) i Narodni pokret Srbije (NPS), članovi koalicije "Srbija protiv nasilja".

Te stranke su na društvenoj mreži X navele da već rade na tome i da su spremni da iskoordinišu aktivnosti i podnesu zajedničke prijave.

20:49 17.12.2023.

Žigmanov (DSHV): Očekujemo da i dalje imamo predstavnika u skupštinama Srbije i Vojvodine

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je da u ovoj partiji i dalje očekuju da ona bude parlamentarna stranka u Skupštini Srbije i Skupštini Vojvodine.

"Ova stranka je zadovoljna onim što je učinila. Dobro smo se predizborno pozicionirali. Odlično smo uradili kampanju koja je ove godine bila najbolja, najpluralnija i najbogatija sadržajima", naveo je.

Smatra da su sa svojim političkim partnerima učinili sve što je bilo do njih u "složenom društvenom ambijentu."

"Verujemo da su glasovi pripadnika bošnjačke i hrvatske, ali i drugih zajednica, dopreli do nas i da će u nama prepoznati one koji će se založiti ne samo za dobro Hrvata i Bošnjaka nego i pripadnika svih zajednica i svih građana Srbije", istakao je Žigmanov.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini bio je na izbornoj listi Ujedinjeni za pravdu" sa bošnjačkom Strankom pravde i pomirenja.

20:43 17.12.2023.

Pastor (SVM): Očekujemo dobre rezultate

Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je da očekuje veliku izlaznost građana i dobre rezultate.

On je nakon glasanja rekao novinarima da će građani odlučiti kome će poveriti većinu u Narodnoj skupštini Srbije i u pokrajinskom parlamentu.

"Mislim da smo imali dobru kampanju, da smo išli od mesta do mesta, da smo svim građanima objašnjavali šta je ono što zastupamo i šta je ono za šta se zalažemo", naveo je Pastor.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG