Dostupni linkovi

Blinken obećao Moldaviji pomoć za energetsku sigurnost


Američki državni tajnik Antony Blinken i predsjednica Moldavije Maia Sandu, Kišinjev, 29. maja 2024.
Američki državni tajnik Antony Blinken i predsjednica Moldavije Maia Sandu, Kišinjev, 29. maja 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken obećao je Moldaviji 135 miliona dolara pomoći za energetsku sigurnost i suzbijanje ruskih dezinformacija, ponovno potvrđujući potporu Washingtona evropskoj integraciji te zemlje i njenom suverenitetu u kontekstu ruskih prijetnji i rata u Ukrajini.

Govoreći nakon sastanka s predsjednicom Moldavije Maiom Sandu u Kišinjevu, Blinken je 29. maja pohvalio napredak te zemlje, uključujući borbu protiv korupcije i pripreme za pristupanje Evropskoj uniji (EU).

"Unatoč svim poteškoćama s kojima se suočavate, poduzeli ste konkretne korake za ispunjenje ove vizije, koja će stvoriti snažnu budućnost, kroz napredak na evropskom putu", rekao je na konferenciji za novinare te je, također, zahvalio Moldaviji na pomoći koju je pružila ukrajinskim izbjeglicama.

Boravak u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, Blinkenova je prva stanica na kratkoj turneji po Evropi, čiji je cilj učvršćivanje zapadne podrške Ukrajini, sa saveznicima u NATO-u i susjednim zemljama.

U Moldaviju je doputovao prije putovanja u Prag, na sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, u februaru 2022, Sjedinjene Države su Moldaviji dodijelile 774 miliona dolara pomoći.

Gotovo polovica tog iznosa, odnosno 300 miliona dolara, bila je namijenjena za energetsku sigurnost.

Sandu je rekla da je američka pomoć iskorištena za poticanje energetske sigurnosti, modernizaciju poljoprivrede i borbu protiv korupcije.

"Zapravo, na ovaj način nas podupirete u ostvarenju našeg sna o Moldaviji da postane zemlja zagarantiranog mira, slobode i blagostanja za svakoga ko pošteno radi", rekao je Sandu.

Blinken je doputovao u Kišinjev zabrinuto ponovljenim prijetnji Rusije i Moldaviji i Gruziji.

Rusija još ima 1.500 vojnika stacioniranih na spornom teritoriju Transdnjestra, a u Gruziji podupire protuzapadne poteze vladajuće stranke koji su u suprotnosti s njenim težnjama za pridruživanjem EU. Obje zemlje imaju status kandidata za ulazak u EU.

Moldavija je osudila rusku invaziju na Ukrajinu i kao cilj odredila pridruživanje Evropskoj uniji. Naglo je smanjila ovisnost o ruskom plinu i diverzifikuje svoje izvore snabdijevanja električnom energijom.

"Podrška Ukrajini jednaka je podršci Moldaviji, ali djeluje i obrnuto. Podrška Moldaviji jača Ukrajinu jer je Ukrajini potrebna jaka, demokratska Moldavija i susjed koji podržava jer dijelimo granicu od 1.200 km", kazala je ranije Olga Rosca, savjetnica predsjednice za vanjsku politiku.

Ta zemlja u oktobru održava referendum kako bi učvrstila nastojanje za pridruživanje EU, što planira uvrstiti u svoj ustav.

XS
SM
MD
LG