Dostupni linkovi

Blinken poziva 'sve strane' na Bliskom istoku da 'prekinu eskalacione akcije'


Državni sekretar SAD Entoni Blinken, 18. jun 2024.
Državni sekretar SAD Entoni Blinken, 18. jun 2024.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) pozvao je u četvrtak "sve strane" na Bliskom istoku da prekinu " eskalacione akcije" i postignu prekid vatre u Pojasu Gazi, nakon što je politički lider Hamasa Ismail Hanije ubijen u napadu u Teheranu za koji je Iran okrivio Izrael.

Udar u kojem je ubijen vođa Hamasa – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – usledio je samo nekoliko sati pošto je Izrael saopštio da je ubio visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukura u uzvratnom udaru na libansku prestonicu Bejrut.

Blinken je rekao da je prekid vatre između Izraela i Hamasa jedini način da počne da se prekine ciklus nasilja i patnje.

Ubistva Hanijea i Šukura su se dogodila pošto su regionalne tenzije već podignute ratom u Pojasom Gazi, sukobom koji je uvukao militantne grupe koje podržava Iran u Siriji, Libanu, Iraku i Jemenu.

Izrael je odbio da komentariše napad u Teheranu.

Govoreći u glavnom gradu Mongolije, Blinken je upozorio da je Bliski istok na putu "ka više sukoba, više nasilja, više patnje, više nesigurnosti, i da je ključno da prekinemo ovaj ciklus".

"To počinje prekidom vatre na kojem smo radili", rekao je Blinken novinarima.

"A da bi se stiglo dotle, to prvo zahteva od svih strana da razgovaraju, da prestanu sa preduzimanjem bilo kakvih eskalacionih akcija, zahteva od njih da pronađu razloge za postizanje sporazuma", rekao je on.

Rizik od regionalnog rata 'raste' nakon smrti lidera Hamasa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Blinken nije direktno komentarisao smrt lidera palestinskog islamističkog pokreta.

On je takođe odbio da spekuliše o uticaju koji bi Hanijejevo ubistvo moglo da ima na potencijalni prekid vatre u Pojasu Gazi, na čemu rade SAD s Egiptom i Katarom.

Izvor: AFP, AP
XS
SM
MD
LG