Dostupni linkovi

SAD i Kina izrazili razlike na šestom sastanku šefova diplomatije od prošle godine


Američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, na marginama skupa ASEAN, 27. jul 2024.
Američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, na marginama skupa ASEAN, 27. jul 2024.

Sjedinjene Američke Države i Kina u subotu su ponovile međusobne pritužbe pošto su šefovi diplomatija dve zemlje, Antoni Blinken (Antony) i Vang Ji, održali svoj šesti sastanak od prošle godine u jeku neizvesne političke situacije u SAD i povećane zabrinutosti zbog sve veće asertivnosti Kine u Aziji i drugde.

Blinkenai Vang razgovarali su oko sat i 20 minuta na marginama godišnjeg regionalnog bezbednosnog foruma jugoistočne Azije (ASEAN) u Vijentijanu u Laosu, na kojem su tenzije između Kine i američkog saveznika Filipina oko sporova u Južnom kineskom moru bile u fokusu diskusija.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler (Matthew MillerI) rekao je da su Blinken i Vang imali "otvorenu i produktivnu" diskusiju, ali da nisu postigli nikakve značajne dogovore o pitanjima koja ih najviše dele u Indo-Pacifiku, Evropi i američkim kontinentima.

"SAD će nastaviti da preduzimaju neophodne radnje kako bi zaštitile naše interese i vrednosti, kao i interese naših saveznika i partnera, uključujući ljudska prava“, poručio je Blinken Vangu, rekao je Miler.

Blinken je "jasno stavio do znanja da će SAD, zajedno sa saveznicima i partnerima, unaprediti našu viziju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika", rekao je Miler, ističući nedavno agresivne akcije Kine prema Tajvanu, ostrvu sa samoupravom za koje Peking tvrdi da je deo Kine i zavetovao se da će prisajediniti silom ako bude potrebno.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju je navelo da uprkos redovnim kontaktima "SAD nisu prestale sa obuzdavanjem i potiskivanjem Kine, već su ga još dodatno intenzivirale".

U saopštenju se navodi da se rizici za odnose Kine i SAD "i dalje gomilaju, a izazovi takođe rastu" i da je „neophodno stalno kalibrisati smer, upravljati rizicima, pravilno upravljati razlikama, eliminisati smetnje i promovisati saradnju".

Blinken je kritikovao Kinu zbog "destabilizujućih akcija u Južnom kineskom moru" i "potvrdio podršku SAD slobodi plovidbe i preletanja i mirnom rešavanju sporova, u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Miler.

Američki državi sekretar je pohvalio Kinu i Filipine što su ranije ove nedelje zaključili sporazum koji je omogućio Filipinima u subotu da snabdevanje u spornom području bez potrebe da se sukobe sa snagama Pekinga, što je prvo takvo putovanje od kada je dogovor zaključen.

Pre sporazuma, tenzije između Filipina i Kine su mesecima eskalirale, a kineska obalska straža i druge snage su koristile moćne vodene topove i opasne manevre blokiranja kako bi sprečile da hrana i druge zalihe stignu do osoblja filipinske mornarice na Drugom Tomas sprudu.

Ipak, Blinken, koji će sledeće nedelje posetiti Manilu u okviru turneje po Aziji u šest zemalja, takođe je osudio kineske "eskalacijske i nezakonite akcije preduzete protiv Filipina u Južnom kineskom moru u poslednjih nekoliko meseci".

Blinken je na sastanku takođe ponovo izneo duboku zabrinutost SAD i Evrope u vezi s podrškom Kine ruskom odbrambenom industrijskom sektoru za koji Vašington i zemlje Evropske unije veruju da Rusija koristi da poveća proizvodnju oružja za upotrebu u ratu protiv Ukrajine.

Blinken je "jasno stavio do znanja da će, ako (Kina) ne reaguje na ovu pretnju evropskoj bezbednosti, SAD nastaviti da preduzimaju odgovarajuće mere da to učine", rekao je Miler. Otkako je to upozorenje prvi put izdato pre više od godinu dana, SAD i druge zemlje uvele su sankcije za više od 300 ruskih i kineskih firmi uključenih u spornu trgovinu.

Upitan da li su Kinezi odgovorili na te sankcije na način na koji bi SAD i njihovi saveznici želeli, visoki zvaničnik Stejt departmenta je rekao "nedovoljno da bi se naše zabrinutosti smirile". Zvaničnik je razgovarao sa novinarima pod uslovom da ne bude imenovan kako bi govorio o privatnom diplomatskom sastanku.

Kina odbacuje optužbe da pomaže Rusiji

Vang je Blinkenu rekao da Peking negira optužbe da pomaže u ratnim naporima Rusije u Ukrajini, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je ministar rekao da će Kina preduzeti "snažne mere" da odbrani svoje interese.

Već jake ekonomske, diplomatske i vojne veze Kine sa Rusijom dodatno su ojačane pošto je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Peking je već odbacio tvrdnje da podržava ratne napore Rusije, insistirajući prošle nedelje da je njegova pozicija "otvorena i iznad svih". Kina takođe navodi da SAD i druge zapadne zemlje podstiču rat naoružavanjem Ukrajine.

Povodom sankcija kineskim kompanijama koje su optužene da prodaju Rusiji opremu za ratne svrhe, Vang je Blinkenu rekao da bi "SAD trebalo da zaustave neselektivne jednostrane sankcije i produženu jurisdikciju“, navodi se u saopštenju.

"Kina se protivi blaćenju i lažnim optužbama protiv nje, ne prihvata pritiske i ucene i preduzeće odlučne i snažne mere da zaštiti svoje glavne interese i legitimna prava", dodao je Vang.

Na sastanku ministara spoljnih poslova ASEAN-a u Laosu bio je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ali je visoki zvaničnik rekao da Blinken nije imao interakciju s njim.

Iz Laosa, Blinken je odleteo u Hanoj u kratku posetu da izrazi saučešće zbog smrti moćnog šefa Komunističke partije Vijetnama prošle nedelje i trebalo bi da ode dalje u Japan, na Filipine, Singapur i Mongoliju.

Druge teme ASEAN-a

Na forumu ASEAN, na kojem su učestvovali i Indiju, Australiju, Japan i EU, pored tenzija u Južnom kineskom moru razgovaralo se i o sukobima u Gazi i Ukrajini, kao i nuklearnim ambicijama Severne Koreje.

Lavrov je na marginama foruma rekao je da smernice o funkcionisanju američkih nuklearnih sredstava na Korejskom poluostrvu, koje su zvanično usmerene na uspostavljanje integrisanog odvraćanja od severnokorejskih pretnji, doprinose regionalnoj bezbednosnoj zabrinutosti.

Blinken je prethodno rekao da SAD "intenzivno rade svaki dan" na postizanju primirja u Pojasu Gaze i pronalaženju puta ka trajnijem miru i bezbednosti.

On je to rekao pošto je Retno Marsudija, ministar spoljnih poslova Indonezije – najveće zemlje u svetu s većinski muslimanskim stanovništvom – naveo da je održivi mir hitno potreban.

Retno je takođe rekao da međunarodno pravo treba da se primenjuje na sve, što je prikriveno pozivanje na nedavne odluke dva međunarodna suda o izraelskim ofanzivama u Gazi.

"Ne možemo i dalje zatvarati oči da vidimo strašnu humanitarnu situaciju u Gazi", rekao je Retno.

Australijska ministarka spoljnih poslova Peni Vong (Penny Wong) pozvala je vojne vladare Mjanmara da krenu drugim putem i prekinu sve intenzivniji građanski rat, pritiskajući generale da se pridržavaju svoje obaveze da slede mirovni plan ASEAN-a.

U sukobu su suprotstavljeni dobro opremljena vojska Mjanmara i labav savez pobunjeničkih grupa etničkih manjina i oružanog pokreta otpora koji sve više napreduje i testira sposobnost generala da vladaju.

Hunta je uglavnom ignorisala mirovne napore i ASEAN je udario u zid pošto sve strane odbijaju da uđu u dijalog.

"Vidimo nestabilnost, nesigurnost, smrt, bol koji izaziva sukob", rekla je Vong novinarima.

Procenjuje se da je zbog sukoba raseljeno oko 2,6 miliona ljudi. Hunta je kritikovana zbog vazdušnih napada na civilna područja i optužena je za zločine što je odbacila kao zapadne dezinformacije.

ASEAN je u subotu objavio saopštenje naglašavajući da je ujedinjen iza svog mirovnog plana i osudio nasilje nad civilima, pozivajući sve strane u Mjanmaru da prekinu neprijateljstva i započnu dijalog.

ASEAN je takođe pozdravio neodređene praktične mere za smanjenje napetosti u Južnom kineskom moru i sprečavanje nesreća i pogrešnih procena, istovremeno pozivajući sve zainteresovane strane da zaustave akcije koje bi mogle da zakomplikuju i eskaliraju sporove.

Izvori: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG