Dostupni linkovi

SAD proširile sankcije državnim tijelima Bjelorusije na godišnjicu 'montiranih' izbora


Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije
Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije

Sjedinjene Države izdale su nove sankcije protiv nekoliko bjeloruskih entiteta i pojedinaca 9. avgusta, na godišnjicu predsjedničkih izbora 2020. koji su lidera Aleksandra Lukašenka zadržali na vlasti.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da su nove sankcije usmjerene na subjekte uključene u režimsku "stalnu represiju civilnog društva", njegovo saučesništvo u ratu Rusije u Ukrajini i "bogaćenje" Lukašenka, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku. .

Sankcije koje je uvela Kancelarija za kontrolu inostrane imovine (OFAC) usmjerene su na osam pojedinaca, uključujući generalnog direktora Bjeloruske željezare i članove porodice za koje Ministarstvo kaže da kontrolišu značajne dijelove sektora duhanskih proizvoda i transporta u Bjelorusiji.

Sankcije su takođe pogodile tri subjekta u državnom vlasništvu, uključujući aviokompaniju Belavia i regionalni avion Canadaira koji su koristili visoki zvaničnici i članovi Lukašenkove porodice, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Izbori od 9. avgusta 2020. u saopštenju s spominju kao "montorani" i kaže se da sankcije naglašavaju "jedinstveni stav da kontinuirana opresija Bjelorusije nad građanima i stalna podrška ratu Rusije protiv Ukrajine ostaju globalna briga".

Brian Nelson, podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu, rekao je da sankcije imaju za cilj poremetiti državna preduzeća i ključne vladine zvaničnike na koje se režim oslanja "kako bi ostvarili značajne prihode za podršku svojoj žestoko nedemokratskoj i represivnoj politici".

Osim Belavije, kompanije na meti sankcija uključuju državna preduzeća Minsk Civil Aviation Plant 407 i Belarus Steel Works (BSW). Sve tri je prethodno odredio OFAC.

Fabrika civilnog vazduhoplovstva u Minsku 407 jedna je od najvećih za proizvodnju i popravak dijelova za avione u Bjelorusiji, a ruski predsjednik Vladimir Putin ju je istaknuo kao ključnu za bjelorusku proizvodnju koja zadovoljava potrebe ruskih civilnih i vojnih aviona, saopštilo je Ministarstvo finansija.

OFAC je takođe ciljao na bjeloruskog biznismena Alakseja Aleksina, za kojeg je rekao da je Lukašenkov blizak povjerenik i poznat kao jedan od Lukašenkovih "novčanika", primajući povlašteni tretman od vlade u zamjenu za osiguranje sredstava Lukašenku i drugim članovima njegovog unutrašnjeg kruga.

Nedugo prije proglašenja, Aleksin je prenio vlasništvo u nekoliko ključnih poduzeća na svoje sinove, Dmitrja Aleksina i Vitala Aleksina, te svoju suprugu Inu Aleksinu, koji su svi sankcionisani 9. avgusta.

Nove sankcije takođe se odnose na Odjel za finansijske istrage (DFR) i njegove glavne direktore zbog, kako je Ministarstvo finansija izjavilo, ugnjetavanja nezavisnih medija i aktera civilnog društva.

Sankcije zamrzavaju svu imovinu i udjele u imovini u jurisdikciji SAD u vlasništvu označenih osoba i entiteta. Propisi OFAC-a takođe generalno zabranjuju sve transakcije osoba iz SAD koje uključuju bilo kakvu imovinu navedenih ljudi.

State Department je 9. avgusta takođe poduzeo mjere za uvođenje viznih ograničenja za 101 režimskog zvaničnika i njihove podružnice zbog umiješanosti u potkopavanje ili suzbijanje demokratskih institucija u Bjelorusiji.

Popis uključuje nekoliko sudija odgovornih za izricanje, kako je State Department rekao, nepravednih i pretjeranih politički motivisanih kazni protiv Bjelorusa zbog korištenja njihovih temeljnih sloboda, uključujući objavljivanje njihovih pritužbi na režim na društvenim medijima.

"Sjedinjene Države nastavljaju stajati uz hrabre ljude Bjelorusije dok traže zemlju utemeljenu na vladavini zakona, poštivanju ljudskih prava i odgovornu, demokratski izabranu vladu", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u saopštenju za javnost.

Blinken je takođe ponovio pozive SAD na hitno i bezuslovno oslobađanje svih 1.500 političkih zatvorenika koje je držao Lukašenkov režim, uključujući Alesa Bjaljackog, Viktara Babariku, Mariju Kalesnikavu, Ihara Losika i Sargeja Tihanovskog.

XS
SM
MD
LG