Dostupni linkovi

Bjeloruskom novinaru 18 mjeseci zatvora zbog ‘vrijeđanja’ Lukashenka


Nnovinaru Syarheyu Hardzievichu (desno) također je naloženo da plati kaznu od 1.600 dolara. Slika od 21. aprila 2019.
Nnovinaru Syarheyu Hardzievichu (desno) također je naloženo da plati kaznu od 1.600 dolara. Slika od 21. aprila 2019.

Bjeloruski novinar osuđen je na 18 mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za vrijeđanje autoritarnog lidera te zemlje Aleksandra Lukashenka i klevetu dva policajca.

Presuda u slučaju protiv novinara Syarheya Hardzievicha (50) posljednja je u nizu akcija suzbijanja nezavisnih medija, branitelja ljudskih prava i aktivista u Bjelorusiji.

Sud je naložio novinaru iz Drahichyna, grada 300 kilometara jugozapadno od Minska i da plati kaznu od 1.600 dolara, saopćilo je Udruženje novinara Bjelorusije 2. augusta.

Optužbe protiv Hardzievicha proizlaze iz poruka u grupnom razgovoru na Telegramu koji je izbrisan prošle godine. Hardzievich, koji je radio za popularnu regionalnu redakciju, Prva regija, odbacuje optužbe.

Centar za ljudska prava Vyasna kaže da je samo u julu bjeloruska policija izvršila više od 200 racija u uredima i stanovima aktivista i novinara. Na desetine novinara je u pritvoru ili čekaju suđenje ili odslužuju kaznu.

Prošle godine u augustu desetine hiljada građana se pobunilo zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukashenko ubjedljivo pobijedio i tako osvojio šesti mandat.

Zbog učešća na višemjesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 osoba, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti od tada su i novinari koji su izvještavali s protesta.

XS
SM
MD
LG