Dostupni linkovi

Otvaranje mosta na Ibru nije jednostrana odluka Vlade, kaže zamenik premijera Kosova


Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi) je poručio da otvaranje mosta na Ibru nije jednostrana odluka Vlade jer oko tog pitanja postoji sporazum u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Podvukao je da u planu implementacije tog sporazuma piše da most predstavlja „simbol normalizacije odnosa između kosovskih Srba, kosovskih Albanaca i drugih zajednica“.

Bisljimi je na društvenoj mreži X naveo i da je tokom posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Kosovu 19. juna, pokušao da pokrene pitanje otvaranja mosta ali da je Lajčak preporučio interne razgovore sa lokalnim Srbima.

"Partneri iz Kvinte (SAD, Nemačka, Francuska, velika Britanija i Italija) su tražile tehnički pregled. Pratili smo ove preporuke. Sada EU preti Kosovu u slučaju da primeni sporazum uz posredovanje EU", napisao je Bisljimi.

Ministarstvo za infrastrukturu Vlade Kosova je 13. avgusta objavilo preliminarni tehnički izveštaj o stabilnosti mosta u kome se navodi da je on "stabilan i funkcionalan" te da se može koristiti za vozila.

U posleratnom periodu most na Ibru, koji deli Severnu i Južnu Mitrovicu, je bio simbol sukoba i barikada koje su podizali kosovski Srbi kako bi se usprotivili nastojanju Kosova da uspostavi vlast na severu, gde većinski žive Srbi.

Politički predstavnici Srba se protive otvaranju mosta, jer, kako tvrde, lokalno stanovništvo strahuje za svoju bezbednost.

Most je trenutno otvoren samo za pešake, iako je u okviru dijaloga Kosova i Srbije dogovoreno da se otvori i za saobraćaj.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je 13. avgusta u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da postoji realan rizik vezan za otvaranje mosta u Mitrovici koji bi mogao da utiče na bezbednost vojnika NATO na Kosovu.

Zemlje Kvine – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – 2. avgusta su saopštile da ne podržavaju otvaranje za saobraćaj u ovom trenutku.

I EU navodi da je pitanje otvaranja mosta deo dijaloga i da odluka o otvaranja mora biti doneta u okviru tog pregovaračkog procesa o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG