Dostupni linkovi

Kurti o mostu u Mitrovici: Nastavljamo konsultacije i koordinaciju s partnerima


Premijer Kosova Aljbin Kurti, 18. oktobar 2023.
Premijer Kosova Aljbin Kurti, 18. oktobar 2023.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je u sredu na sednici Vlade da se konsultacije s međunarodnim partnerima nastavljaju oko otvaranja mosta na Ibru koji deli dve opštine – Južnu i Severnu Mitrovicu.

Most na Ibru s čije južne strane živi većinsko albansko stanovništvo, dok sa severne većinska srpska zajednica, otvoren je samo za pešake.

Kurti je naveo da je u utorak razgovarao i s komandatom KFOR-a o ovom pitanju u okviru redovnih i stalnih konsultacija.

"Pomoć KFOR-a je jako važna oko ovog pitanja, sa komandatom Ultašom (Ozkan Ulutash) sam razgovarao o otvaranju glavnog mosta na Ibru u Mitrovici. Mi smatramo da će otvaranje mosta biti korisno za sve. Predstavili smo izveštaj o stabilnosti mosta (za saobraćaj)", rekao je Kurti.

On je ocenio da je sloboda kretanja moguća uz vladavinu prava, mir i bezbednost.

U posleratnom periodu ovaj most je bio simbol sukoba i barikada koje su podizali kosovski Srbi kako bi se usprotivili nastojanju Kosova da uspostavi vlast na severu.

Nakon sastanka sa Kurtijem u utorak veče, iz vojne misije NATO-a na Kosovu je saopšteno da se svi akteri moraju uzdržati od jednostranih izjava i akcija koje bi mogle da podignu tenzije.

Ponovili su da je njihovo prisustvo na mostu stalno, te obavljaju redovne patrole kako bi u skladu sa svojim mandatom obezbedili sigurno okruženje.

"Komandant Kfora ima ovlašćenja da prilagodi (prisustvo vojnika) po potrebi i neće oklevati da reaguje na bilo kakva bezbednosna dešavanja u skladu sa našim mandatom UN", navela je ta misija.

Na mostu preko reke Ibar se nalaze italijanski vojnici u okviru misije Kfora a u blizini su i pripadnici kosovske policije.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je u utorak za Radio Slobodna Evropa (RSE) da postoji realan rizik vezan za otvaranje mosta u Mitrovici koji bi mogao da utiče na bezbednost vojnika NATO na Kosovu.

Inače, policija Kosova je prva instanca za bezbednosni odgovor, EULEX (misija EU za vladavinu prava) druga, a KFOR (vojna misija NATO) treća.

Međutim, pripadnici srpske zajednice sa severa i politički predstavnici Srba se protive otvaranju mosta i tim povodom je početkom nedelje održan i protest.

Most je trenutno otvoren samo za pešake, iako je u okviru dijaloga Kosova i Srbije dogovoreno da se otvori i za saobraćaj.

Zemlje Kvine – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – 2. avgusta su saopštile da ne podržavaju otvaranje za saobraćaj u ovom trenutku.

I EU navodi da je pitanje otvaranja mosta deo dijaloga i da odluka o otvaranja mora biti doneta u okviru tog pregovaračkog procesa o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG