Dostupni linkovi

U BiH zbog inflacije podignut prag za ulazak u PDV sistem


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, Sarajevo, 6. septembar 2023. godine
Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, Sarajevo, 6. septembar 2023. godine

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je 23. novembra izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se, zbog inflacije i povećanja cijena roba i usluga, povećava granica za registraciju poreskih obveznika, sa postojećih 50.000 maraka (oko 25.000 eura) na 100.000 maraka (oko 50.000 eura).

Ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je dan ranije da će ovim zakonom biti podignut "prag" za ulazak u sistem PDV-a na 100.000 maraka, što će značiti da će više od 6.200 poreznih obveznika imati olakšice.

Amidžić je naglasio da će ovim zakonom, koji je prethodno usvojio i Zastupnički dom državnog Parlamenta, javni prihodi biti smanjeni za 25 miliona maraka (oko 13 miliona eura).

Prema postojećim propisima, da se registriraju kao porezni obveznici obavezni su svi oni čiji oporezivi promet dobrima ili uslugama prelazi 50.000 maraka.

Tokom parlamentarne diskusije, delegat u Domu naroda Zlatko Miletić kazao je da je dobio informaciju iz nadležne uprave da se datum uplate poreza na dodanu vrijednost (PDV) može pomjeriti eventualno na 20. dan u mjesecu.

"Ako je to moguće, da pokušamo gospodarstvenicima izaći u susret. To bi im bilo od velike koristi", kazao je Miletić.

U prvobitnom prijedlogu izmjena zakona o PDV-u bilo je predviđeno da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. kao što je sada slučaj. Međutim, u konačnom prijedlogu zakona koji je dostavljen Domu naroda, amandmanskim djelovanjem u Zastupničkom domu, taj dio je izbačen.

U BiH se PDV plaća prilikom prometa dobara ili usluga u BiH, odnosno uvoza robe u državu, a ima standardnu stopu od 17 posto.

Akcize se plaćaju za naftne derivate, duhanske prerađevine, bezalkoholna pića, alkohol i alkoholna pića, pivo, vino i kavu.

XS
SM
MD
LG