Dostupni linkovi

Ministar sigurnosti reagovao na izjavu Ambasade SAD u BiH povodom izvještaja o Rusima u RS koji su obučavani za nerede u Moldaviji


Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH (foto arhiv)
Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH (foto arhiv)

Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini ne raspolažu podacima da bilo gdje u BiH, pa ni u Republici Srpskoj (RS), postoje kampovi u kojima su navodno obučavane osobe iz Moldavije, saopšteno je iz kabineta ministra sigurnosti, Nenada Nešića.

On je reagovao na izjavu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa (RSE), koja je 23. oktobra ocijenila uznemirujućim izvještaje o Rusima, povezanim sa ruskim privatnim vojnim grupama, koje su upravljale kampom u entitetu RS.

Prve izvještaje o postojanju kampova u kojima su pojedinci obučavali mlade za izazivanje nereda u Moldaviji, objavile su policija i obavještajna agencija te zemlje, 17. oktobra.

Tada su objavljeni i detalji koji govore o postojanju lokacija u BiH i Srbiji na kojima su mlade u kampovima obučavale osobe povezane s ruskim privatnim vojnim skupinama Ferma i Wagner.

Moldavske vlasti tvrde da su identifikovale više od stotinu mladih ljudi koji su navodno obučavani u Rusiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, za destabilizaciju u zemlji.

Nakon toga je za RSE troje članova Parlamentarne komisije za nadzor rada nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine (OSA) potvrdilo da je ova komisija neformalno informisana o podacima koje ta agencija ima o grupi osoba koje su u proteklih 90 dana boravile u BiH, a za koje moldavska policija navodi da su povezane sa obukama mladih da izazivaju nerede u Moldaviji.

XS
SM
MD
LG