Dostupni linkovi

Zapadna podrška energetskoj tranziciji BiH na samitu bez predstavnika RS


Samit u Neumu, prvi dan, 26. april 2023.
Samit u Neumu, prvi dan, 26. april 2023.

Evropska unija (EU) spremna je osigurati finansijska sredstva i ekspertizu Bosni i Hercegovini (BiH) za energetsku tranziciju, izjavio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Novac za tu namjenu planiran je kroz više instrumenata, poput Zelene agende za Zapadni Balkan, Ekonomskog i investicionog plana i projekta EU4Energy, ali i kroz Paket energetske podrške EU, koji donosi 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima u BiH i pomoć u energetskoj tranziciji, rekao je Sattler u srijedu na Energetskom samitu u Neumu.

"Imam vrlo važnu poruku za bh. donosioce odluka: vrijeme za BiH da krene pravim putem energetske budućnosti ističe", poručio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy na početku Energetskog samita.

Murphy je rekao da se od BiH očekuje da ima "energetski sektor koji je integriran i usklađen sa EU, zaštićen od cyber sigurnosnih prijetnji i od prijetnji u snabdijevanju, te transformiran prema zelenim, održivim energetskim izvorima".

Diplomate na Samitu u Neumu 26. aprila pozvale su vlasti BiH da krenu ofanzivnije u energetsku tranziciju.
Diplomate na Samitu u Neumu 26. aprila pozvale su vlasti BiH da krenu ofanzivnije u energetsku tranziciju.

Bez predstavnika RS

"Žao mi je što moram reći da je sramotno da su neki od stručnjaka dobili instrukcije od političara da nam se ne pridruže ove godine. Ta odluka je striktno politička i u najužem smislu, ona jedino šteti građanima ove zemlje, bez obzira na to gdje žive - prokomentarisao je Murphy to što niko iz Republike Srpske (RS) nije došao na neumski samit.

Kako prenosi Fena, na Samit nije došao ni Staša Košarac, čelni čovjek Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je pokrovitelj skupa.

Veliko zapadnobalkansko solarno gradilište
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Energetski samit u BiH, počeo je u srijedu, a od 26. do 28. aprila Samit će okupiti predstavnike vlasti, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji će kroz panele, radionice te prezentacije diskutovati o najaktuelnijim energetskim pitanjima, prenosi Klix.

Preko organizacija i fondova kojim upravljaju, organizatori Energetskog samita su UN, EU, SAD, Velika Britanija, Njemačka i Češka.

Britanski ambasdor u BiH Julian Reilly poručio je da BiH ima sve predispozicije da bude energetski konkurentnija.

"Budući da je BiH bogata hidro, solarnim i vjetro potencijalom, energetska tranzicija joj pruža odličnu priliku da se razvije u ekonomiju zasnovanu na obnovljivim i čistim izvorima energije i tako postane konkurentnija", naveo je Reilly i pozvao na usvajanje politika i zakona koji omogućavaju razvoj obnovljivih izvora energije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera rekla je da je BiH napravila određene konkretne pomake u ovoj oblasti, ali da je sada vrijeme da se ti napori povećaju i ubrzaju.

Prema podacima Eurostata, zavoda za statistiku EU, ugalj i nafta su i dalje glavni izvor energije u većini država Zapadnog Balkana. Više od polovine struje proizvodi se upravo iz uglja.

XS
SM
MD
LG