Dostupni linkovi

Na adresi sankcionisane banjalučke televizije osnovana nova kompanija


Zgrada Alternativne televizije u Banjaluci, februar 2022. godine.
Zgrada Alternativne televizije u Banjaluci, februar 2022. godine.

Srđan Kevac, dosadašnji direktor Alternativne televizije (ATV), koja je pod sankcijama SAD zbog "zbog povezanosti" s predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, jedan je od osnivača novog privrednog društva pod nazivom "Video audio media" (VAM).

Nova kompanija je registrovana na istoj adresi u Banjaluci na kojoj je i sjedište sankcionisane Alternativne televizije, podaci su zvaničnog poslovnog registra u RS.

Pored Kevca, kao osnivači se navode Miskin Drahmi, Dragan Protić i Saša Pejić, svi u omjeru po 25 odsto.

Svaki od osnivača je uložio po jednu marku (pola evra), tako da osnivački kapital iznosi četiri marke (dva evra).

Ministarstvo finansija SAD-a je sankcionisalo "Prointer ITSS", "Infinity", "K-2 Audio Company", "Sirius 2010", "Una World" i "Kaldera Company", jer, kako je saopšteno, "osiguravaju značajne izvore prihoda" porodici ranije sankcionisanog proruskog predsjednika RS Milorada Dodika.

Tim kompanijama, koje su se bavile informacijskim tehnologijama, energetikom i medijima, državne i entitetske institucije i preduzeća su na tenderima dodijelile 1.801 posao vrijedan 240,4 miliona evra.

U obrazloženju sankcija u Kancelariji za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD navedeno je 18. juna kako je Prointer 2021. preuzeo Alternativnu televiziju (ATV), ali je vlasništvo ubrzo prebacio na "Infinity Media" i "K-2", nakon što je ATV u januaru 2022. završio na američkoj "crnoj listi".

"Početkom 2024, trajao je proces spajanja K-2 i ATV, te bi K-2 trebalo da apsorbuje i zadrži svu imovinu ATV-a, dok bi ATV prestao da postoji", pojasnili su iz OFAC-a.

Banke u BiH ugasile su proteklih mjeseci većinu računa firmi i pojedinaca koji su se našli pod američkim sankcijama kako se i same ne bi našle u opasnosti od sankcija, pa su se na meti našli i računi vlasnika ATV-a.

Pored nove kompanije na adresi ATV, prethodno su i prvi ljudi sankcionisanih kompanija registrovali novu firmu "Invictus Tehnology Group".

Prema podacima iz poslovnog registra RS-a, nova kompanija registrovana je na istoj adresi u Banjaluci na kojoj je sjedište sankcionisane firme Prointer ITSS.

Prema zakonima u BiH, firma ne može poslovati u gotovini i mora imati račun u banci, budući da su nekadašnja Služba društvenog knjigovodstva i zavodi za platni promet ukinuti 2001. godine.

Iz Ambasade SAD-a u BiH za RSE su kazali da preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena, prema američkim zakonima.

Narodna skupština Republike Srpske izglasala je 18. aprila hitne izmjene Zakona o radu RS kojim je ozakonjena isplata plaće "u koverti". Zakon je izmijenjen budući da su banke sankcioniranim osobama zatvorile račune i oni nisu mogli primati plaću.

Američke sankcije su izrečene hiljadama osoba i kompanijama sa Zapadnog Balkana, većinom optuženim ili osuđenim za ratne zločine počinjene 1990-ih godina. Posljednjih godina SAD je izricao sankcije pojedincima i firmama u BiH i regiji zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, korupcije ili veza s Rusijom.

Među njima je i vrh ovog entiteta, uključujući predsjednika Milorada Dodika s porodicom i njihovim firmama, premijera Radovana Viškovića i predsjednika skupštine Nenada Stevandića, nekolicinu ministara, kao i članicu Predsjedništva BiH iz RS-a Željka Cvijanović.

XS
SM
MD
LG