Dostupni linkovi

Direktori firmi iz Republike Srpske pod sankcijama SAD-a osnovali novu kompaniju


Vladimir Perišić i Bojan Vujić na konferenciji za medije u Banjoj Luci, 26. 6. 2024.
Vladimir Perišić i Bojan Vujić na konferenciji za medije u Banjoj Luci, 26. 6. 2024.

Prvi ljudi kompanija iz Republike Srpske, koje su Sjedinjene Američke Države sankcionirale 18. juna "zbog povezanosti" s predsjednikom ovog entiteta Miloradom Dodikom, registrirali su novu firmu "Invictus Tehnology Group".

Prema podacima iz poslovnog registra RS-a, nova kompanija registrirana je na istoj adresi u Banjoj Luci na kojoj je sjedište sankcionirane firme Prointer ITSS.

Ministarstvo financija SAD-a je sankcioniralo "Prointer ITSS", "Infinity", "K-2 Audio Company", "Sirius 2010", "Una World" i "Kaldera Company" jer, kako je saopćeno, "osiguravaju značajne izvore prihoda" porodici ranije sankcioniranog proruskog predsjednika ovog entiteta Milorada Dodika.

Tim kompanijama, koje su se bavile informacijskim tehnologijama, energetikom i medijima, državne i entitetske institucije i poduzeća su na tenderima dodijelile 1.801 posao vrijedan 240,4 miliona eura.

Direktor i vlasnik 35 posto novoosnovane firme Invictus je Bojan Vujić, koji je bio direktor Infinity International Group, jedne od sankcioniranih kompanija.

Nemanja Reljin, osnivač firme Sirius 2010, upisan je kao vlasnik 35 posto nove firme. Vladimir Perišić, direktor Prointera, i Radmila Bojanić, koja je bila direktorica strategije i planiranja u Infiniti grupaciji, vlasnici su po 15 posto novoosnovane firme Invictus. Kao osnova djelatnost je navedena trgovina na veliko računarima, perifernom opremom i softverom. Osnivački kapital je 1.000 maraka (512 eura).

Iz "Prointera" su za Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije potvrdili da su "u procesu" gašenja svih sankcioniranih pravnih lica u okviru grupacije "Infinity International Group", čiji su dio, "jer više nemaju mogućnost poslovanja".

Banke u BiH ugasile su proteklih mjeseci većinu računa firmi i pojedinaca koji su se našli pod američkim sankcijama kako se i same ne bi našle u opasnosti od sankcija. Prema zakonima u BiH, firma ne može poslovati u gotovini i mora imati račun u banci, budući da su nekadašnja Služba društvenog knjigovodstva i zavodi za platni promet ukinuti 2001. godine.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH za RSE su kazali da preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena, prema američkim zakonima.

Narodna skupština Republike Srpske izglasala je 18. aprila hitne izmjene Zakona o radu RS kojim je ozakonjena isplata plaće "u koverti". Zakon je izmijenjen budući da su banke sankcioniranim osobama zatvorile račune i oni nisu mogli primati plaću.

Američke sankcije su izrečene hiljadama osoba i kompanijama sa Zapadnog Balkana, većinom optuženim ili osuđenim za ratne zločine počinjene 1990-ih godina. Posljednjih godina SAD je izricao sankcije pojedincima i firmama u BiH i regiji zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, korupcije ili veza s Rusijom.

Među njima je i vrh ovog entiteta, uključujući predsjednika Milorada Dodika s porodicom i njihovim firmama, premijera Radovana Viškovića i predsjednika skupštine Nenada Stevandića, nekolicinu ministara, kao i članicu Predsjedništva BiH iz RS-a Željka Cvijanović.

XS
SM
MD
LG