Dostupni linkovi

Protestovali radnici ArcelorMittala u Zenici zbog obustave proizvodnje


Protest radnika ArcelorMittala u Zenici, 11. decembar 2023.

Radnici fabrike ArcelorMittal u Zenici (AMZ), najvećeg regionalnog proizvođača čelika i željeza, održali su protest 11. decembra pred zgradom uprave u Zenici.

Razlog je, kako su naveli, što nemaju kolektivni ugovor i što je firma obustavila proizvodnju u novembru.

AMZ je privremeno obustavila proizvodnju 11. novembra zbog, kako je tada za RSE navela uprava preduzeća, loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.

Protest radnika ArcelorMittala u Zenici, 11. decembar 2023.
Protest radnika ArcelorMittala u Zenici, 11. decembar 2023.

Kako su naveli u AMZ, razlozi obustave proizvodnje su pad potrošnje čelika na evropskom tržištu koji traje od drugog kvartala 2022. godine, zbog sukoba u Ukrajini, neviđenog rasta cijena energije, troškova proizvodnje i inflacije.

Radnici su 20. novembra započeli i štrajk, tražeći novi kolektivni ugovor i veće plate za 25 posto.

AMZ proizvodi rebrasti betonski čelik, žicu, mreže i rešetkaste nosače. Osim proizvodnje u Zenici, rukovodi najvećim regionalnim rudnikom željezne rude u Prijedoru, koji je, također, obustavio proizvodnju.

Novi protest je najavljen za 12. decembar.

Korporacija ArcelorMittal je tokom 2021. i 2022. godine ostvarila više od 251 milion maraka (129 miliona eura) profita u prijedorskom rudniku i zeničkoj željezari. Godišnji prihodi željezare su iznosili oko jedne milijarde maraka (pola milijarde eura).

Zenička željezara je izgrađena krajem 19. vijeka, u doba kada je Bosna i Hercegovina bila pod okupacijom Austrougarske monarhije.

LNM Mittal grupa, kako se tada zvala korporacija, u vlasničku strukturu zeničke željezare ulazi 2004. godine. Ugovorom se obavezala da će pokrenuti proizvodnju, investirati 135 miliona američkih dolara, te zaposliti 4.150 radnika.

ArcelorMittal korporacija ima pogone u više od 60 zemalja svijeta, uključujući Njemačku i Belgiju, gdje je nedavno također obustavljena proizvodnja. U vlasništvu je indijske porodice Mittal, čiji članovi su optuženi za nezakonitosti u poslovanju Global Ispat koksnoj industriji u Lukavcu.

XS
SM
MD
LG