Dostupni linkovi

Biden pozitivan na COVID, saopštila Bijela kuća


Predsjednik SAD-a Joe Biden u vazdušnoj bazi Dover u Delawareu, SAD, 17. jula 2024.
Predsjednik SAD-a Joe Biden u vazdušnoj bazi Dover u Delawareu, SAD, 17. jula 2024.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden ima COVID-19 što je utvrđeno testiranjem poslije događaja u Las Vegasu, izvijestila je Bijela kuća.

Kako je rečeno, predsjednik je primio vakcine i bustere, te ima blaže simptome.

U saopštenju se dodaje da će se Biden vratiti kući u Delawareu gdje će biti u samoizolaciji i nastaviti da obavlja svoje dužnosti.

Javnost će, kako se navodi, biti obaviještena o njegovom zdravstvenom stanju dok je u izolaciji.

Bijela kuća je izvijestila da je Biden u srijedu u popodnevnim satima osjetio simptome u gornjem disajnom traktu - curenje iz nosa i neproduktivni kašalj, te da se osjećao slabo.

Testiran je na COVID-19 i rezultat je bio pozitivan.

"Predsjednik će biti u samoizolaciji u skladu sa uputstvima Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) za one koji imaju simptome. Njegovi simptomi su blagi, disanje je normalno kao i temperatura, a saturacija je 97 posto. Primio je i prvi dozu paxlovida", navodi se u saopštenju.

Bijela kuća je potvrdila da Biden ima COVID-19 nakon što je predsjednik organizacije UnidosUS, koja se bavi ljudskim pravima latino populacije, objavio da američki predsjednik neće biti u mogućnosti da govori na njihovom događaju u Las Vegasu jer ima COVID-19.

Ubrzo poslije objave, kolona vozila u kojoj je bio predsjednik uputila se ka aerodromu, pošto je snimio intervju za jednu radio stanicu.

Prije tog intervjua, Biden se pozdravljao sa ljudima iz Meksika. Kada je kasnio da događaj UnidosUS, objavljeno je da je COVID pozitivan, javlja Reuters.

Biden je proveo dvije noći u Vegasu, u kampanji.

Predsjednik je već sedmicama pod pritiskom nekih demokrata da izađe iz trke za reizbor jer je suviše star.

Ranije u srijedu, Bidenu je jak udarac zadao poznati demokratski kongresmen Adam Schiff iz Kalifornije, koji je rekao da je vrijeme da Biden prepusti kormilo nekom drugom, prenosi Glas Amerike (VOA).

XS
SM
MD
LG