Dostupni linkovi

Biden ide na UN konferenciju o klimi u Egiptu COP27


Predsjednik SAD, Joe Biden
Predsjednik SAD, Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden učestvovaće na konferenciji o klimi COP27 Ujedinjenih nacija koja se ove godine održava u Egitpu 11. novembra. Nakon UN klimatske konferencije odlazi na na samit G20 u Indoneziji i sastanak Aseana u Kambodži, saopštila je Bijela kuća, kasno 28. oktobra.

Biden će poručiti da je ovo odlučujuća decenija u kojoj svijet treba da djeluje, saopšteno je iz Bijele kuće.

Američki predsjednik će nastaviti diplomatsku turneju u Kambodži od 12. do 13. novembra gdje će učestvovati na samitu Asocijacije zemalja jugoistične Azije (Asean) prije nego što od 13. do 16. novembra ode na Bali, u Indoneziju, na samit G20, sastanak industrijski najrazvijenijih zemalja i zemalja u razvoju.

Na Baliju Biden će razgovarati sa partnerima iz G20 o ključnim pitanjima kao što su klimatske promjene i globalni uticaj rata koji vodi ruski predsednik Vladimir Putin u Ukrajini, rečeno je iz Bijele kuće.

Putin bi takođe mogao da bude prisutan na samitu G20, mada je sredinom oktobra rekao da još nije odlučio da li će ići na taj skup.

Bijela kuća je ranije navela da Biden ne namjerava da se sretne sa ruskim predsjednikom za vrijeme samite G20.

Biden neće učestvovati na samitu foruma za Ekonomsku saradnju Azije i Pacifika (Apek), koji se održava u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku 18. i 19. novembra, gdje će ići potpredsjednica SAD Kamala Harris.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG