Dostupni linkovi

Još dva mjeseca pritvora načelniku Berilu i osumnjičenima za korupciju u gradnji na Bjelašnici


Uhapšeni načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo
Uhapšeni načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo

Kantonalni sud u Sarajevu produžio je za još dva mjeseca pritvor načelniku Općine Trnovo Ibri Berilu, kao i Nađi Milišić i Adisu Mulaosmanović, osumnjičenima za korupciju i pranje novca u vezi s gradnjom na Bjelašnici, saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo 5. septembra.

Oni su uhapšeni 5. augusta u policijskoj akciji, a kantonalno Tužilaštvo je navelo da se "radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca".

Pritvor im je produžen na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti kaznneo djelo.

U ovom predmetu osumnjičeni su i Nermin Demirović, bivši direktor preduzeća "Sarajevo-šume", kome je 26. augusta određen jednomjesečni pritvor.

Četvrtoj osumnjičenoj, Editi Džigal, određene su mjere koje podrazumijevaju zabranu približavanja poslovnom objektu koji je predmet istrage i komunikaciju s osumnjičenima,


Hapšenju, u okviru akcije "Incitat", prethodili su pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo objavio je u septembru 2022. kartu na kojoj su ucrtana mjesta, većinom na Bjelašnici, na kojima je šuma bespravno posječena radi gradnje stambenih i drugih objekata.

Iz tog ureda su u decembru 2022. za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su podnijeli više krivičnih prijava prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog navodnih nezakonitosti tokom gradnje na Bjelašnici.

XS
SM
MD
LG