Dostupni linkovi

Dvoglavi orao postavljen na zgradu Banskog dvora u Banjaluci


Dvoglavi orao je postavljen na zgradi Kulturnog centra Banski dvor, Banjaluka, 15. septembar 2024.
Dvoglavi orao je postavljen na zgradi Kulturnog centra Banski dvor, Banjaluka, 15. septembar 2024.

Na zgradu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci je postavljen dvoglavi orao, koji se nalazi i na grbu Nemanjića, srpske vladarske dinastije iz Srednjeg vijeka.

U Deklaraciji sa Svesrpskog sabora o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena 8. juna u Beogradu, navodi se da je himna Bože pravde svesrpska himna, a da je dvoglavi orao svesrpski grb.

Dvoglavi orao je postavljen na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, saopšteno je na zvaničnoj web stranici Grada Banjaluka 15. septembra.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave se od 2021. godine obilježava u Srbiji i bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj u znak sjećanja na 15. septembar 1918. godine kada je, u Prvom svjetskom ratu, probijen Solunski front.

"Uz nacionalnu zastavu i jedinstvo kao našu nasušnu obavezu, vraćanje dvoglavog orla dokaz je da ni jedan teror niti bilo koja sila ne mogu ugasiti ljubav prema otadžbini i slobodi", naveo je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Dvoglavi orao je postavljen tri sedmice uoči održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 6. oktobar. Stanivuković je jedan od kandidata na izborima za gradonačelnika.

U javnoj raspravi Nacrt zakona o upotrebi zastave, grba i himne

Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, kojim se daje mogućnost javne upotrebe grba Nemanjića sa dvoglavim orlom i himna "Bože pravde" u Republici Srpskoj (RS), nalazi se u javnoj raspravi.

Ovim zakonom, kako je zaključila Skupština bh. entiteta Republika Srpska, početkom jula ove godine, daje se mogućnost javne upotrebe grba Nemanjića i himna "Bože pravde" u Republici Srpskoj (RS).

Predlagač zakona je Nenad Stevandić, predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, koji se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od jula prošle godine zbog prijetnji Daytonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Obrazlažući razloge za donošenje zakona, Stevandić je istakao da će ovim zakonskim aktom biti dozvoljeno da grbovi budu u upotrebi u svim institucijama i ministarstvima u Vladi Republike Srpske, parlamentu RS, kancelarijama, opštinama i da se himna "Bože pravde" izvodi na svim manifestacijama po zakonu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine poništio zastave, grb i himne u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ocijenivši da diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u jednom, ili Srbe u drugom entitetu.

Zvanična državna zastava Bosne i Hercegovine ne može se naći na ili u zgradama institucija u RS-u, a državna himna pušta se samo na početku sjednice državnog parlamenta.

Zastavu BiH i himnu bez teksta nametnuo je visoki predstavnik međunarodne zajednice krajem 90-ih, budući da se tadašnji izabrani zvaničnici nisu mogli dogovoriti o njenom izgledu i kompoziciji.

XS
SM
MD
LG