Dostupni linkovi

Supružnici državljana SAD bez dokumenata dobiće pravni status, najavio Bajden


Predsjednik SAD-a Džo Bajden tokom sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Vašingtonu 17. juna 2024.
Predsjednik SAD-a Džo Bajden tokom sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Vašingtonu 17. juna 2024.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) najaviće novu politiku kojom će se stotine hiljada supružnika američkih državljana bez dokumenata zaštititi od deportacije, saopšteno je iz njegove administracije.

Kako piše BBC, nova mjera omogućava legalan rad onima koji su u zemlji najmanje deset godina.

To je najznačajniji program pomoći za migrante bez dokumenata koji su u SAD-u, otkako je Obamina administracija najavila Odgođenu akciju za dolaske djece ili DACA 2012.

Bijela kuća vjeruje da će više od 500.000 supružnika američkih državljana imati koristi, uz 50.000 mladih čiji su roditelji u braku sa državljanima SAD-a.

Ranije u junu, Bajden je obećao da će američki imigracioni sistem biti "pošteniji i pravedniji".

Ankete pokazuju da je imigracija glavna briga mnogih birača uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Oni koji ispune uslove imaće tri godine za podnošenje zahtjeva za stalni boravak i kvalifikovaće se za trogodišnju radnu dozvolu.

U prosjeku, Bijela kuća vjeruje da su oni koji ispunjavaju uslove u SAD-u već 23 godine. Većina njih je rođena u Meksiku.

Biće im dozvoljen privremeni boravak u SAD-u, dok im se status ne promijeni.

NumbersUSA, organizacija koja se zalaže za strožu imigracionu kontrolu, kritikovala je novu politiku kao "nesavjesnu".

"Umjesto da zaustavi najgoru graničnu krizu u istoriji, predsjednik Bajden je prekoračio svoja ovlašćenja, zaobilazeći birače i njihove izabrane predstavnike u Kongresu, kako bi poslao poruku da je amnestija dostupna onima koji ilegalno uđu u SAD", rekao je izvršni direktor organizacije Džejms Masa.

Alex Cuic, imigracioni advokat i profesor na Univerzitetu Case Western Reserve u Ohaju, rekao je za BBC da je akcija pogodila "usku grupu" i označila"početak" za dio američke useljeničke populacije koji će se suočiti sa komplikacijama normalizacije njihovog statusa u zemlji.

Proces prijave vjerojatno će biti otvoren do kraja ljeta, rekao je u ponedjeljak visoki zvaničnik uprave.

Bijela kuća takođe planira da olakša i ubrza proces dobijanja viza za visokokvalifikovane useljenike bez dokumenata koji su diplomirali na američkim univerzitetima ili koji su dobili ponudu za posao u svom području.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG