Dostupni linkovi

'Preplavljeni bedom': Osiromašeni avganistanski poljoprivrednici pod teretom talibanskih nameta


Avganistanski poljoprivrednici žanju pšenicu u provinciji Herat, 1. jul 2018.
Avganistanski poljoprivrednici žanju pšenicu u provinciji Herat, 1. jul 2018.

Pišu: Abubakar Sidike i Radio Azadi Radija Slobodna Evropa

Razoran zemljotres koji je u oktobru pogodio zapad Avganistana ozbiljno je oštetio Favadov dom i useve,

Međutim, talibani su malom poljoprivredniku iz zapadne provincije Herat zadali još jedan težak finansijski udarac, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Favad, koji uzgaja sočivo i pšenicu, nedavno je bio primoran da plati "ušr", islamski porez na žetvu.

"Preplavila nas je beda", rekao je za Radio Azadi Favad, čije je ime promenjeno da bi se zaštitio njegov identitet. "A primorani smo da plaćamo porez talibanima".

Otkako je preuzela vlast 2021. godine, nepriznata talibanska vlada koja nema novac uvela je porez na žetvu u pokušaju da poveća svoje prihode. Naplata poreza u početku je bila sporadična i neujednačena, ali je potom proširena na ceo Avganistan.

Porez je razgnevio mnoge poljoprivrednike koji kažu da militantna grupa nije uzela u obzir gubitke koje su pretrpeli.

Avganistanu je poslednjih godina zadesio niza smrtonosnih prirodnih katastrofa, uključujući zemljotrese, poplave i tešku sušu, koje su pogoršale razornu humanitarnu krizu u zemlji, inače najveću na svetu.

Talibanski nameti

Talibani su uveli porez od 10 odsto na prinos od žetve sa navodnjavanog zemljišta i porez od pet odsto na useve koji se hrane kišom. Te namete su opisali kao obavezu prema islamskom zakonu.

Avganistanski poljoprivrednik tokom žetve pšenice u južnoj provinciji Kandahar u maju.
Avganistanski poljoprivrednik tokom žetve pšenice u južnoj provinciji Kandahar u maju.

Talibani se u velikoj meri oslanjaju na agresivno oporezivanje kako bi povećali prihode. Militatni su nametnuli porez na sve, od transporta robe na autoputevima do kačenja tabli ispred radnji.

Međutim, usled nedostatka transparentnosti talibanske vlade i gubitka osnovnih usluga Avganistanci su počeli da se žale na ono šta dobijaju zauzvrat.

Prethodna avganistanska vlada koju je podržavao Zapad nije uvela islamske poreze, uključujući "zekat", namet od 2,5 odsto na procenjenu vrednost imovine koji talibani takođe prikupljaju.

Zekat je jedan od pet stubova islama koji se smatraju obavezama za sve muslimane.

Tokom svoje 19-godišnje pobune, Talibani su prikupljali ušr i zekat od Avganistanaca koji su živeli pod njihovom vlašću, uključujući poljoprivrednike koji su uzgajali opijum. Ubiranje poreza je bio glavni izvor prihoda militantne grupe.

'Nemam šta da dam'

Avalmir je još jedan avganistanski poljoprivrednik koji je kritičan prema talibanskom agresivnom ubiranju poreza.

Taj poljoprivrednik koji ima zemlju izvan Kabula rekao je da je bio primoran da talibanima da oko 45 kilograma pšenice od svojih 450 kilograma prinosa ove godine.

"Naterali su me da platim uprkos svim gubicima koje sam pretrpeo zbog bujičnih prolećnih kiša", rekao je on za Radio Azadi. Te kiše su takođe izazvale smrtonosne poplave u delovima Avganistana.

Avganistanski poljoprivrednici skupljaju snopove žetve pšenice na polju u okrugu Kama u istočnoj provinciji Nangarhar. (arhivska fotografija)
Avganistanski poljoprivrednici skupljaju snopove žetve pšenice na polju u okrugu Kama u istočnoj provinciji Nangarhar. (arhivska fotografija)

Ali Reza, poljoprivrednik u severnoj provinciji Sar-e Pul, rekao je da talibani nameću visoke poreze osiromašenim Avganistanima, a da zauzvrat građanima ne pružaju nikakve osnovne usluge.

"Želimo da talibanska vlada popravi naše puteve, izgradi zdravstvene klinike i obnovi škole", rekao je on za Radio Azadi.

Kasim, koji se bavi poljoprivedom u severoistočnoj provinciji Badakšan samo za svoje potrebe, rekao je da su poplave na proleće uništile neke od njegovih useva i da neće moći da plaća ušr.

"Nemam šta da im dam", rekao je.

Talibansko ministarstvo poljoprivrede nije odgovorilo na upit radija Azadi za komentar.

Većina islamskih zemalja ne nameće obavezne islamske poreze svojim građanima. U nekim zemljama građani mogu donirati zekat, od čega se prihodi daju siromašnima.

Ubiranje zekata od strane vlade kritikovali su islamski učenjaci i humanitarni radnici koji kažu da ta praksa nije uspela da ublaži siromaštvo u muslimanskom svetu. Oni tvrde da se sredstva često rasipaju i da se njima loše upravlja.

Avganistanski sveštenik, koji je želeo da mu se ne navodi ime iz straha od odmazde, rekao je da talibani "nisu čak ni ovlašćeni" da ubiru islamske poreze.

Prema islamu, rekao je on, muslimani se podstiču da daju donacije siromašnima u svojim zajednicama. Vlade, rekao je on, nemaju ovlašćenja da nameću i prikupljaju islamske poreze.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG