Dostupni linkovi

U nesreći u Beogradu oštećen gradski autobus


Autobusko stajalište u Beogradu, ilustrativna fotografija
Autobusko stajalište u Beogradu, ilustrativna fotografija

Autobus Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) oštećen je 28. septembra u saobraćajnoj nezgodi u Beogradu.

Do nezgode je došlo u naselju Zemun kada je otpao poklopac hladnjaka sa jednog gradskog autobusa i oštetio drugi, saopštila je za Radio Slobodna Evropa policija.

U policiji kažu da u nezgodi nije bilo povređenih putnika.

Četiri sindikata Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" saopštila su da je prilikom skretanja autobusa na liniji 18, "došlo do zanošenja prikolice jednog od zglobnih autobusa, koja je bočnim delom zakačila autobus iz suprotnog smera".

Sindikati Centar, Pravda, Sloga i Sindikat zaposlenih u javnom prevozu Beograda naveli su da su se tako razbila dva stakla na jednom autobusu i da je vozač lakše povređen.

"Na drugom autobusu je usled posledica fizičkog kontakta dva vozila otpao metalni poklopac u zoni motora vozila", piše u saopštenju.

Navodi se i da "nije tačno da se sa autobusa GSP-a otkačio bilo koji deo za vreme vožnje" kako su to preneli pojedini mediji.

U saopštenju se navodi i da su u prvoj polovini 2024. godine vozila GSP-a učestvovala u ukupno 757 saobraćajnih nezgoda "što predstavlja trend smanjenja u odnosu na isti period prošle godine".

"Od ukupnog broja tih nezgoda u svega 212 je utvrđena potpuna ili delimična krivica vozača GSP-a", naveli su sindikati.

Nesreće u kojima su sa autobusa otpadala vrata, propadali podovi i goreli motori i točkovi, otvorile su ove i prošle godine pitanje bezbednosti gradskog prevoza.

U centru Beograda je 19. marta preminula žena kada je udario točak koji je otpao sa gradskog autobusa.

O požarima u autobusima na liniji 511 mediji su izveštavali u martu 2024. godine. Na trasi te linije do sada se dogodilo više incidenata zbog neispravnosti vozila.

Takođe je u novembru 2023. zabeležen i slučaj da se autobus "prepolovio" tokom vožnje.

O stanju vozila javnog prevoza u više navrata govorio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je u novembru 2023. rekao da su uvedeni novi standardi za vozila javnog prevoza koji, između ostalog, podrazumevaju da vozila moraju biti čista, opremljena GPS uređajem, da imaju klima uređaj.

On je tada najavio i nabavku novih vozila GSP-a.

U Beogradu je deo linija javnog prevoza privatizovan i na njima voze autobusi privatnih kompanija, a grad je najavio nove privatizacije linija.

Zbog toga su zaposleni u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd u maju blokirali žutu traku na Brankovom mostu, jednom od najprometnijih mostova u glavnom gradu.

Oni se protive privatizaciji i navode da bi bilo bolje da grad uloži u GSP.

XS
SM
MD
LG