Dostupni linkovi

Radnici Gradskog saobraćajnog preduzeća blokirali most u Beogradu


Protest radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća u Beogradu, 27. maj 2024.
Protest radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća u Beogradu, 27. maj 2024.

Zaposleni u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) Beograd blokirali su 27. maja žutu traku na jednom od najprometnijih mostova u Beogradu.

Oni su nezadovoljni najavom gradskih vlasti o privatizaciji više od 30 linija gradskog prevoza.

Predsednik sindikata "GSP Centar" Ivan Banković rekao je novinarima da je takva odluka loš potez i da bi bilo bolje da grad uloži u GSP.

"Mi smo izračunali da bi nam trebalo oko 55 miliona evra da bi se građani vozili potpuno obnovljenim voznim parkom. Šta je onda isplativije, da grad uloži u GSP ili da se godišnje daje milion evra više da bi nas privatni prevoznici prevozili", rekao je Banković.

Nakon blokade Brankovog mosta u vreme saobraćajnog špica u 17 sati, okupljeni na su peške prešli most nakon čega je protest završen.

Radnici Gradskog saobraćajnog preduzeća u šetnji Brankovim mostom u Beogradu, 27. maj 2024.
Radnici Gradskog saobraćajnog preduzeća u šetnji Brankovim mostom u Beogradu, 27. maj 2024.

Ovo je treći protest zaposlenih u GSP, a sindikati traže od predsednika Privremenog organa i v.d. sekretara za javni prevoz Beograda da hitno počnu pregovore.

Njihovi zahtevi su hitna obustava projekta javno privatnog-partnerstva kojima se GSP-u oduzimaju sve linije sa poteza 100 i 700 i stručna analiza Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Privremeni organ Grada Beograda odobrio je projekat javno-privatnog partnerstva, kroz koji će više od 30 linija GSP-a poveriti privatnom partneru.

Javni poziv je otvoren u aprilu, a rok za slanje ponuda je 3. jun.

Nakon niza nesreća ove i prethodne godine kada su sa autobusa otpadala vrata, propadali podovi, goreli motori i točkovi, otvoreno je pitanje stanja i bezbednosti javnog gradskog prevoza.

U centru Beograda je 19. marta preminula žena kada je udario točak koji je otpao sa gradskog autobusa.

O požarima u autobusima na liniji 511 mediji su izveštavali u martu 2024. godine. Na trasi te linije do sada se dogodilo više incidenata zbog neispravnosti vozila.

Građani beogradskog naselja Sremčica, gde ovaj autobus saobraća, organizovali su i protest sredinom zbog nebezbednih uslova u prevozu.

Kako se moglo videti u objavama na društvenim mrežama, gradski autobus se zapalio u Beogradu i u oktobru i novembru prošle godine.

Takođe je u novembru zabeležen i slučaj da se autobus "prepolovio" tokom vožnje.

Na većini linija u Beogradu saobraćaju vozila javnog GSP-a, a pojedine linije poverene su privatnim prevoznicima.

O stanju vozila javnog prevoza u više navrata govorio je dosadašnji gradonačelnik i predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić.

On je u novembru 2023. rekao da su uvedeni novi standardi za vozila javnog prevoza koji, između ostalog, podrazumevaju da vozila moraju biti čista, opremljena GPS uređajem, da imaju klima uređaj.

On je tada najavio i nabavku novih vozila GSP-a.

XS
SM
MD
LG