Dostupni linkovi

Slučaj Assange traje predugo, ocijenio premijer Australije


Premijer Australije Anthony Albanese, Canberra, Australija, 17. juni 2024.
Premijer Australije Anthony Albanese, Canberra, Australija, 17. juni 2024.

Premijer Australije Anthony Albanese u utorak je rekao da njegova zemlja pruža pomoć Julianu Assangeu nakon vijesti da je osnivač WikiLeaksa pristao da se izjasni krivim po jednoj optužbi u nagodbi sa Sjedinjenim Državama, te da je napustio Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Vlada je svakako upoznata sa tim da australijski državljanin Julian Assange ima zakazane pravne procese u Sjedinjenim Državama", rekao je Albanese u parlamentu Australije, pozdravivši te vijesti kao pozitivan razvoj događaja, piše DPA.

Prema sudskim dokumentima predanima u ponedjeljak, Assange će da se izjasni krivim po jednoj optužbi, onoj o zavjeri radi dobivanja i otkrivanja povjerljivih američkih odbrambenih podataka.

U dogovoru s američkim ministarstvom pravosuđa zbog toga će biti pošteđen daljnje zatvorske kazne u Sjedinjenim Državama.

Očekuje se da će Assange u srijedu biti na saslušanju na tihookeanskom ostrvu Saipanu, nakon čega će se vratiti u Australiju, navodi se u sudskim dokumentima.

Saipan, dio Marijanskih ostrva, pod američkom je vlašću.

Dogovor tek treba da dobije odobrenje američkog saveznog sudije.

Njegova supruga Stella izjavila je u utorak da je "ushićena" nakon vijesti da će biti oslobođen i da je to "nevjerovatno", prenio je Reuters.

"Bit će slobodan čovjek nakon što sudija potpiše, a to će se dogoditi negdje sutra", rekla je.

Albanese je najavio da neće da daje "detaljne komentare" jer je postupak u toku, ali je potvrdio da je visoki komesar Ujedinjenog Kraljevstva Steven Smith "putovao sa gospodinom Assangeom kad je napustio Ujedinjeno Kraljevstvo".

Pomoć osnivaču WikiLeaksa pruža i australijski ambasador u Sjedinjenim Državama, Kevin Rudd.

"Slučaj se vukao predugo", rekao je Albanese.

"Ništa ne može da se postigne njegovim daljnjim boravkom u zatvoru i želimo da se vrati kući u Australiju."

"Imat ću još toga da kažem kad sudski postupci budu okončani, a nadam se da će to biti vrlo brzo. Onda ću da vas primjereno izvijestim", kazao je premijer.

WikiLeaks je objavio da je Assange napustio londonski zatvor Belmarsh pod kaucijom u ponedjeljak ujutro, te je napustio Ujedinjeno Kraljevstvo sa aerodroma Stansted.

Assangeova platforma WikiLeaks objavila je hiljade povjerljivih američkih vojnih dokumenata o američkoj invaziji na Afganistan i Irak.

Washington tvrdi da je Assange time ugrozio živote američkih agenata, te da nema opravdanja za njegova kriminalna djela. Pobornici ga, pak ,slave kao heroja koji je krivično progonjen zbog otkrivanja američkih zločina.

WikiLeaks je, između ostalog, 2010. objavio video snimak američkih vojnih helikoptera koji ubijaju civile u iračkoj prijestonici Iraku, kao i informacije o stotinama ubijenih civila tokom američke invazije u Afganistanu.

Britanska policija je uhapsila Assangea 2019. u ambasadi Ekvadora u Londonu gdje je boravio sedam godina.

XS
SM
MD
LG