Dostupni linkovi

Vrh EU u razgovorima sa Brnabić pozvao na nastavak dijaloga Kosova i Srbije



Ana Brnabić se takođe sastala i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem. (Foto: U Beogradu 6. februara 2020.)
Ana Brnabić se takođe sastala i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem. (Foto: U Beogradu 6. februara 2020.)

Lideri evropskih institucija su 4. jula u utorak ponovili neophodnost smirivanja stanja na severu Kosova i nastavka procesa normalizacije odnosa sa Kosovom, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Brnabić je posetila Brisel gde se sastala sa predsednikom Evropskog saveta Charles Michelom (Šarl Mišel) i predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen (fon der Lajen).

Predsednik Evropskog saveta je naglasio na Twitteru da je beogradskoj sagovornici preneo poruku sa prošlonedeljnog samita o neophodnosti hitne deeskalacije situacije na severu Kosova i nastavka dijaloga uz posredovanje EU.

Predsednica Evropske komisije je naglasila takođe neohodnost nastavka dijaloga sa Kosovom.

Ana Brnabić se takođe sastala i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem (Varhelji).

Osim odnosa sa Kosovom, svi njeni sagovornici su naglasili podršku evropskom putu Srbije ali i podvukli neophodnost preduzimanja reformi koji su ključni za pristupni proces.

Što se tiče deeskalacije na severu Kosovu, premijerka Srbije je ocenila da je "lopta u dvorištu Prištine".

"Neophodno je da pre svega prestane maltretiranje i progon Srba na Kosovu i Metohiji i arbitrarna hapšenja i privođenja bez ikakvih dokaza, maltretiranja i tortura nad ljudima koji su u potpunosti nevini i za koje svi imaju dokaze da su nevini od nas do EULEX-a pa na kraju krajeva i Prištine", izjavila je novinarima Brnabić.

Brisel je više puta tražio od Kosova i Srbije da poduzmu korake za hitnu deeskalaciju napetosti i povratak dijalogu u cilju normalizacije odnosa, uz posredovanje EU-a.

Otkako su napetosti na severu porasle krajem maja, nije bilo sastanaka u okviru dijaloga između Kosova i Srbije.

Kosovski premijer Kurti i predsednik Srbije Vučić održali su nekoliko "kriznih sastanaka" s evropskim dužnosnicima u Briselu, ali nisu održali bilateralne susrete.

Sastanci s posrednicima u dijalogu, međutim, završili su bez konkretnih rezultata.

Napetosti na severu Kosova, gdje većinski žive Srbi, počele su kada su novi albanski gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli u zgrade opština pod pratnjom kosovske policije.

Lokalni Srbi su se tome protivili i od tada održavaju proteste tražeći povlačenje novih gradonačelnika i jedinica specijalne kosovske policije.

Ana Brnabić je priznala da su u svim susretima u Briselu, njeni sagovornici pokrenuli pitanje neuvođenja sankcija Rusiji kao odgovor na agresiju protiv Ukrajine.

"U smislu vrednosti mi smo se uskladili sa EU, osudili smo agresiju. Mi imamo razloge zbog čega ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji. U tehničko-administrativnom smislu, to poglavlje u našim pregovorima još nije otvoreno, tako da je to nešto što se od nas vanredno zahteva", izjavila je Ana Brnabić.

Ona je izrazila nadu da, bez ozbira na usklađivanje, ipak će doći do otvaranja novih klastera u pristupnim pregovorima, ali je priznala da neke države članice ne žele da to dozvole.

Srbija inače, od decembra 2021. nije imala nijednu međuvladinu konferenciju (gde se otvaraju novi klasteri) zbog neusklađivanja sa spoljnom politikom EU, naročito po pitanju sankcija protiv Rusije.

XS
SM
MD
LG