Dostupni linkovi

U Rusiji nastavak suđenja američkom vojniku Gordonu Bleku


Pritvoreni američki narednik Gordon Blek pred sudom u Vladivostoku 6. juna 2024.
Pritvoreni američki narednik Gordon Blek pred sudom u Vladivostoku 6. juna 2024.

U Rusiji se nastavlja suđenje naredniku vojske SAD-a Gordonu Bleku (Black), koji je prošlog mjeseca uhapšen u Vladivostoku. Blek je 17. juna odbacio optužbe za napad na svoju rusku djevojku i prijetnje da će je ubiti.

On je na suđenju naveo da je Aleksandra Vaščuk na dan incidenta popila veću količinu votke kao i da se se prema njemu počela ponašati agresivno, da ga je verbalno vrijeđala i fizički napala, prenosi RSE na engleskom jeziku.

Prema Blekovim riječima, kada je počeo da pakuje svoje stvari kako bi napustio stan, Vaščuk je pokušala da mu blokira izlaz i potukli su se.

On je priznao da ju je udario jednom i gurnuo. Djelimično je priznao da je uzeo gotovinu od nje, dodajući da nije imao lošu namjeru jer joj je narednog dana vratio iznos.

Blek je takođe rekao da je prije dolaska u Vladivostok iz Južne Koreje svojoj djevojci poslao oko 300.000 rubalja (3350 dolara). Nakon što je stigao u Rusiju, preko poznanika joj je prebacio još 525 dolara.

Vaščuk je potvrdila da je Blek platio veliki dio zakupa stana u Vladivostoku u kojem su zajedno živjeli mjesec. Ponovila je da je Blek nekoliko puta tokom njihovog partnerstva imao agresivne epizode.

Američke vlasti rekle su u maju da je Blek prekršio vojna pravila otputovavši u Vladivostok do kojeg je došao preko Kine.

Nekoliko sedmica nakon njegovog hapšenja, ruske vlasti su saopštile da je još jedan američki građanin, identifikovan kao Vilijam Rasel Najkom (William Russell Nycum), pritvoren zbog "sitnog huliganstva" i optužbi za alkohol u odvojenom slučaju.

Bijela kuća je saopštila da Stejt Department "aktivno traži konzularni pristup objema osobama, od kojih nijedna nije u Rusiji u ime američke vlade ili u vezi s njom".

Dva hapšenja ponovo su pokrenula debatu da li ruske vlasti ciljano pritvaraju Amerikance, kako bi ih iskoristile u potencijalnim razmjenama zatvorenika.

Među zatvorenicima su novinari Alsu Kurmaševa sa RSE/RL i Evan Gerškovič iz Wall Street Journala, koji su uhapšeni na osnovu optužbi koje oni, njihovi poslodavci i njihove pristalice odbacuju kao politički motivisane.

Takođe, amerikanac Pol Vejlan (Paul Whelan) osuđen je na 16 godina zatvora u Rusiji, zbog optužbi za špijunažu koje su on i američka vlada više puta odbacili.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da slučajevi Bleka i Najkoma nisu politički te da niti jedan od njih nije optužen za špijunažu.

Stejt Department je u septembru 2023. izdao upozorenje građanima SAD da ne putuju u Rusiju, kao predostrožnost zbog podrške koju Vašington pruža Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

XS
SM
MD
LG