Dostupni linkovi

Ambasador Vilan: Srbija je za Izraelce bezbedna zemlja


Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, maj 2021.
Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, maj 2021.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel(Yahel) Vilan, rekao je 2. jula da se u Srbiji oseća bezbedno, ali da nema opravdanja za teroristički akt koji se 29. juna desio ispred Ambasade njegove zemlje u Beogradu.

Vilan je u intervju za Radio-Televiziju Srbije (RTS), rekao da veruje Vladi Srbije i zahvalio se na svemu što je do sada preduzeto po ovom pitanju.

"Preduzete su sve mere. U ovom trenutku, svako zna šta treba da radi. Uvek sam se osećao sigurno i bezbedno. Tako se osećam i sada", rekao je Vilan.

On je u intervjuu kazao da njegova ambasada nije imala neke posebne informacije o vehabijskom pokretu u Srbiji, niti o namerama teroriste, te da ništa nije ukazivalo na incident koji se desio.

Intervju izraelskog ambasadora dolazi nekoliko dana nakon što je Miloš Žujović, iz Mladenovca kod Beograda, koji je promenio veru i prešao na islam, 29. juna iz samostrela ranio žandarma na dužnosti ispred Ambasade Izraela, koji ga je potom usmrtio hicima iz vatrenog oružja.

Vlasti su napad označile kao teroristički, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da je u Beogradu uhapšena još jedna osoba zbog sumnje na terorističko udruživanje.

'Teroristički akt': Napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Odgovarajući za RTS na pitanje kakva je saradnja izraelske ambasade sa srpskim istražnim organima, Vilan je rekao da je istraga transparentna i da timovi dveju zemalja sarađuju na slučaju.

"Srbija je delovala preventivno. Prevencija ima više nivoa. Nijedna zemlja ne može predvideti posebne preventivne mere. Izrael je zemlja, koja nažalost, ima iskustva sa terorizmom. Srbija je veoma bezbedna. To kažem i svom osoblju", kazao je Vilan.

Podsetio je da je protekle četiri godine ambasador u Srbiji i da se tu oseća bezbedno, "budući da je 99,8 odsto ljudi prijateljski raspoloženo prema Izraelu".

XS
SM
MD
LG