Dostupni linkovi

Britanski ambasador u Srbiji: Događaji u Banjskoj prijetnja regionalnoj stabilnosti


Ambasador Ferguson (u sredini, arhivska fotografija) rekao je da Beograd mora da doprinese istrazi događaja u Banjskoj
Ambasador Ferguson (u sredini, arhivska fotografija) rekao je da Beograd mora da doprinese istrazi događaja u Banjskoj

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard (Edward) Ferguson rekao je u subotu, 30. septembra da je mnogo pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj, kao i da Beograd mora da doprinosi istrazi jer za napade na policiju nema nikakvog opravdanja.

On je na pitanje lista Nova koliko događaji u Banjskoj mogu da utiču na spoljnopolitičku poziciju Srbije rekao da oni predstavljaju stvarnu prijetnju regionalnoj stabilnosti, a da tako nešto u današnjem svijetu niko ne želi, prenosi agencija Beta.

Svečlja: U incident u Banjskoj umešano preko 80 ljudi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:28 0:00

"Međunarodni partneri Srbije prate situaciju i nadaju se da će Srbija, imajući u vidu njen značajan uticaj na zajednice na sjeveru Kosova, odigrati odgovornu ulogu - i na smirivanju trenutne situacije i u pomaganju da se pronađe put ka stabilnijem odnosu sa komšijama", rekao je Ferguson.

On je dodao da međunarodna zajednica nastavlja da radi sa Vladom Srbije i organizacijama civilnog društva na poboljšanju izbornog sistema i uvođenju novih medijskih zakona jer iz redova opozicije stižu kritike, naročito na slobodu medija, ali i pravičnost izbora i korupciju u Srbiji.

U napadu na policiju u Banjskoj na Kosovu, 24. septembra, ubijen je narednik Afrim Bunjaku. Vlasti su saopštile da su tokom sukoba ubijena i tri napadača.

Prema navodima kosovskih vlasti, oko 30 naoružanih ljudi napalo je policijsku patrolu kod Banjske, dok je policija pokušavala da ukloni barikadu. Potom se grupa sklonila u manastir Banjska, odakle je nastavljena borba sa policijom.

XS
SM
MD
LG