Dostupni linkovi

Medijske organizacije SAD-a pozivaju Bajdena da Kurmaševu proglasi 'nepravedno pritvorenom' 


Novinarka Alsu Kurmaševa pred sudom u Kazanu 31. maja
Novinarka Alsu Kurmaševa pred sudom u Kazanu 31. maja

Američke organizacije za slobodu medija pozvale su u otvorenom pismu predsjednika SAD-a Džoa Bajdena da izvrši pritisak da se novinarka Radija Slobodna Evropa (RSE) Alsu Kurmaševa, koja je u ruskom zatvoru od prošle godine, proglasi "nepravedno pritvorenom".

Kurmaševa, novinarka iz Praga koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, privedena je 18. oktobra 2023. pod optužbom za kršenje takozvanog zakona o"stranim agentima" i širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Te optužbe mogle bi je koštati deset godina u ruskom zatvoru, podsjeća redakcija RSE na engleskom jeziku.

Kurmašena, njen poslodavac i pristalice odbacuju optužbe kao politički motivisane.

Vlada SAD-a i Bajden pozvali su na njezino trenutno oslobađanje, rekavši da su optužbe kazna za rad Kurmaševe kao novinarke RSE-a.

Novinari RSE u zatvoru

Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko
Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko

Četvoro novinara Radija Slobodna Evropa trenutno je nepravedno zatvoreno.

Alsu Kurmaševa je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj koja ima američko i rusko državljanstvo. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je maksimalna kazna pet godina zatvora.

Među novinarima RSE koji su zatvoreni u Bjelorusiji su Ihar Losik bloger saradnik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora.

Andrej Kuznečik je web urednik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u novembru 2021. i osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. Losik i Kuznečik su zatvoreni u Bjelorusiji.

Vladislav Jesipenko je saradnik Crimea.Realities, reporterskog projekta Ukrajinskog servisa RSE koji je zatvoren na poluostrvu Krim. Trenutno služi petogodišnju kaznu zbog lažnih optužbi za posjedovanje eksploziva.

Detaljnije o njihovim slučajevima možete čitati ovdje.


Uprkos tome, američki Stejt Department do sada je nije označio kao "nepravedno pritvorenu" osobu, što je potez koji bi podigao profil slučaja protiv nje i označio ga politički motivisanim.

U pozivu, koji potpisuju Nacionalni medijski klub SAD-a, profesionalno udruženje američkih novinara, i 18 drugih grupa za slobodu medija, navodi se da su dva prethodna poziva Bajdenu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da daju prioritet slučajevima pritvorenih američkih medijskih djelatnika ostala bez odgovora.

"Stejt Department ima dio za slučajeve poput Alsuinog - Kancelariju posebnog predsjedničkog izaslanika za pitanja talaca", rekli su potpisnici pisma , dodajući da Kurmaševa treba da bude proglašena nepravedno pritvorenom.

"Ona ispunjava sve kriterijume. To se treba dogoditi odmah. Trebalo je da se dogodi prije nekoliko mjeseci", navodi se u pismu.

Kurmaševa, koja je radila za tatarsko-baškirski servis RSE-a oko 25 godina, napustila je češku prijestolnicu sredinom maja 2023. zbog hitne situacije u porodici u rodnom Tatarstanu.

Nakratko je zadržana dok je čekala povratni let 2. juna 2023. na aerodromu Kazan, gdje su joj oduzeti oba pasoša i telefon.

Nakon pet mjeseci čekanja na odluku u svom slučaju, Kurmaševa je kažnjena s 10.000 rubalja (112 dolara) jer nije registrovala svoj američki pasoš kod ruskih vlasti.

Budući da nije mogla da napusti Rusiju bez putnih isprava, Kurmaševa je ponovno uhapšena u oktobru, jer se "nije registrovala kao strani agent".

Dva mjeseca kasnije, optužena je za širenje laži o ruskoj vojsci.

Sudija Rizvan Jusupov potvrdio je 18. juna prošlomjesečnu odluku okružnog suda u glavnom gradu Tatarstana, Kazanu, da joj se produži istražni pritvor najmanje do 5. avgusta.

Američka novinarka, pritvorena u Rusiji, prkosno tvrdi da će izaći na slobodu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00


Tokom posljednjeg ročišta 31. maja, Kurmaševa je rekla da joj se zdravlje pogoršalo i da je potrebna operacija.

"Alsuinoj vladi trebalo je predugo da istupi i kaže da je njeno pritvaranje pogrešno", navodi se u pismu.

Među potpisnicima su medijski nadzornici i profesionalne organizacije kao što su Reporteri bez granica, Odbor za zaštitu novinara, Udruženje za slobodu štampe i Koalicija za žene u novinarstvu.

Osim Kurmaševe, u ruskim zatvorima su i drugi američki građani za koje Vašington tvrdi da su zatvoreni nepravedno ili pod sumnjivim osnovama, uključujući reportera Wall Street Journal-a Evana Gerškoviča i bivšeg marinca Pola Velana.

Analitičari i zapadni zvaničnici optužuju Rusiju za ciljano pritvaranje američkih građana radi potencijalne upotrebe u razmjenama zarobljenika ili u druge geopolitičke svrhe.

XS
SM
MD
LG