Dostupni linkovi

Muratbašić o novim prevarama policije


Sjećate li se Suada Muratbašića? Riječ je o policajcu koji je ostao bez posla nakon što je za Radio Slobodna Evropa prošle godine izjavio da je ucijenjen dobijanjem stalnog zaposlenja morao vrbovati građane da glasaju za vladajuću koaliciju. I pored toga što je ovaj slučaj izazvao veliku pažnju medija nije izazvao i interesovanje Tužilaštva.

U odgovoru na pitanje nevladine organizacije "Akcija za ljudska prava" koja se interesovala da li je državni tužilac preduzeo pretkrivične radnje, podnio zahtjev za sprovođenje istrage ili učinio bilo što drugo povodom navoda policajca Suada Muratbašića o tome da je primoravan da utiče na izbornu volju građana, u pismenom odgovoru koji je potpisala Sonja Kalezić, portparol Tužilaštva, kaže se da je Unutrašnjoj policijskoj kontroli Muratbašić kazao da je od strane novinara pogrešno shvaćen i interpretiran, te da je zbog toga Tužilaštvo ocijenilo da ne postoje dokazi za osnovanu sumnju da je određeno lice učinilo određeno krivično djelu. Takvu izjavu Unutrašnjoj policijskoj kontroli Suad Muratbašić, kaže, nije dao.
"Ovo je još jedna u nizu prevara od Uprave policije u kojoj su naveli da sam ja demantovao svoje navode Radiju Slobodna Evropa. Ja poručujem da ni danas ja nijesam demantovao, i to sam potvrdio i Disciplinskoj komisiji MUP-a, sve što sam rekao i što je izašlo iz mojih usta, stojim iza toga. A što je novinar pričao da sam okretao glave od nezakonitih radnji, da sam bio u ropskom položaju, ja nijesam mogao novinaru da začepim usta, mada, sad za sad, ako bi Državno tužilaštvo pokrenulo istragu, mogao bih da i za te radnje da dam odgovor", kaže Muratbašić.
A Državno tužilaštvo nije pokrenulo istragu i zbog toga, navodi se u odgovoru koju je ta državna institucija dostavila "Akciji za ljudska prava", što je, navodno, Muratbašić "takođe izjavio da je tom prilikom bio ljut i da nije razmišljao o posljedicama niti o tome da li ima pravo ili ne da daje izjave za medije". Suad Muratbašić nakon toga potvrđuje. "I dan danas sam ljut na Upravu policije, i bijesan i ne razmišljam za posljedice, i biću bijesan dok ne dobijem sudski spor», kaže.
Sudski proces koji Tužilaštvo nije pokrenulo pokrenuo je Suad Muratbašić, i to protiv Uprave policije, a podsjetimo da se Muratbašićeva ispovijest poklopila sa višegodišnjim tvrdnjama crnogorske opozicije koja je policijski politički aktivizam smatrala ključnom preprekom za nepromjenljivost crnogorske vlasti.
U svojoj priči za Radio Slobodna Evropa Muratbašić je ustvrdio da mu je nalog i spisak simpatizera Bošnjačke partije koje je trebalo da preobrati u glasače vlasti, dao poslanik Mevludin Nuhodžić koji je kasnije u medijima odbacio te navode. Uprava policije je kasnije objavila da je ispitala slučaj, najprije disciplinski kaznivši Muratbašića, a potom nakon devet godina rada u policiji, uručivši mu i otkaz. Reagovale su i brojne nevladine organizacije a sa pričom da je njihova sudbina slična u javnosti se pojavilo 17 otpuštenih policajaca iz Bijelog Polja. Zajedničko u svim pričama jeste postojanje spiskova građana koji su bili predmet obrade policijsko - političkih aktivista. Na Muratbašićevom spisku je bilo njih trideset četvoro a među njima i Abid Sijarić i Bećir Musić koji su, između ostalih, za naš radio potvrdili Muradbašićeve navode.
"Ono sve što sam čuo, što je rekao Suad, to je sve, ama, živa istina. Nema što. Stoposto, hiljadu posto", kaže Sijarić.
"Znaš kako gledam na sve ovo, da pošten čovjek u ovom društvu može da bude samo ugrožen, i tačno se osjećamo kao krivci jer smo za 'hatar' Suadov to uradili i glasali za vlast", potvrđuje i Musić.
Suad Muratbašić, nakon svega, ne krije revolt, ali ni optimizam:

"Uprava policije se zbunila, ne znaju što će. Mislili su moj slučaj da stave "pod tepih". Naveli su ovoj stranoj nevladinoj organizaciji da sam ja stao. Gospodine Veljoviću, ja nijesam stao. Ja idem naprijed. Uskoro će biti suđenje i viđećete da nijesam stao, i viđećete da sam ja u pravu. Ja a ne vi".
XS
SM
MD
LG