Dostupni linkovi

Devizne štediše ne odustaju


Predratne devizne štediše najavljuju radikalne mjere, ako ne bude skraćen zakonski rok u kojem im treba biti vraćen novac. Između prepucavanja štediša i vlasti, Sud za ljudska prava u Strazburu donio nove tri presude u korist štediša.

U Udruženju građana za povrat stare devizne štednje u Bosni i Hercegovini i dijaspori najavljuju kako će u borbi za povrat svoga novca ići na blokiranje ambasada u Evropskoj uniji, te da će upadati i u banke u koje su ulagali štednju. Predsjednik Udruženja Svetozar Nišić:
«Ovoga puta više mi nemamo šta izgubiti i nikad više nećemo krenuti goloruki, sigurni budite. Oni od poštenih građana stvaraju teroriste. Ući ćemo u stotinu banaka za jedan dan i jedan minut. Ili će se ovo riješiti pitanje, ili će banke u koje smo mi ulagali biti naše.»
Štediše kažu da bi sa radikalnim mjerama mogli početi vrlo brzo ukoliko na predstojećem zasjedanju Predstavničkog doma državnog parlamenta 16. januara ne budu usvojene izmjene i dopune Zakona o izmirenju obaveza po osnovu stare devizne štednje, prema kojima bi rok za isplatu bio 4 godine, sa kamatnom stopom od 4 procenta.
Član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić ističe da se tačan rok za isplatu može nepogrešivo utvrditi tek pošto se urade tačni proračuni duga za staru štednju. Sadašnji okvirni zakon predvidio je rok isplate od 9 godina:
«Mi smo na posljednjem zasjedanju Komisije donijeli određene zaključke gdje smo tražili da se Ministarstvo finansija, odnosno trezora, odnosno samo Vijeće ministara izjasni o svim mogućim aspektima bilo kakve odluke i da nam se to pripremi zaista sa stručne strane, bez obzira na naše političke stavove. I mislim da će to biti pripremljeno. Mada ne vidim svrhu ovoga što štediše najavljuju, jer oni su, recimo, bili mirni kada se pričalo o roku od 13 godina, a što se više rokovi približavaju isplati, oni se sve ekstremnije ponašaju. Malo mi to nije logično, iako uvažavam da se oni bore za svoja prava. Jesu li potpuno u pravu, o tom potom.»
Udruženje za povrat stare devizne štednje već nekoliko godina se bori za isplatu novca, uglavnom zarađenog u inostranstvu, koji su građani ulagali u domaće banke. Iako među štedišama vlada veliko ogorčenje zbog ponašanja vlasti prema njihovom problemu, ipak ih u policijama upozoravaju da dobro razmisle o svojim prijetnjama. Direktor Policije RS-a Uroš Pena:
«Oni moraju da znaju da će snositi konsekvence, bez obzira na koji način postupali, ako prekrše zakon. Prema tome, moraju da vode računa i o tome. Policija neće sjediti skršetnih ruku, pogotovo ako neko prijeti unošenjem eksploziva. Mislim da su reakcije malo frustrirajuće i da to nije baš tako.»
Sa druge strane, između prepucavanja štediša i vlasti, Sud za ljudska prava u Strazburu nastavlja da radi svoj posao, pa je tako krajem decembra donio nove tri presude prema kojima Bosna i Hercegovina Čedomiru Pejakoviću, Dragomiru Kusiću i Ružici Pejić po osnovu gubitka stare štednje koju su ostavili u Sarajevu mora da isplati više od 700.000 evra. Dragomir Kusić, nakon šesnaest godina borbe za svoj novac koji je krvavo zaradio u rudnicima Australije, kaže da je sretan jer pravde ipak ima:
«I ne želim uopšte da taj novac bude uložen u RS ili u BiH, ili u bilo koju ovu zemlju ovdje, nego ću ga iznijeti vani. Više nemam uopšte odgovora na njihovo kabadahijsko ponašanje.»

XS
SM
MD
LG