Dostupni linkovi

Reakcije na napade Izraela na Iran


 Teheran u zoru 26. oktobra kada su krenuli izraelski napadi na Iran. Nema informacija da je glavni grad bio meta. Iranske vlasti navele su da su eksplozije koje su se čule bile od protivvazdušne odbrane.
Teheran u zoru 26. oktobra kada su krenuli izraelski napadi na Iran. Nema informacija da je glavni grad bio meta. Iranske vlasti navele su da su eksplozije koje su se čule bile od protivvazdušne odbrane.

SAD i Britanija pozvale su na "deeskalaciju" nakon što je Izrael u subotu pogodio vojne ciljeve širom Irana u smrtonosnim osvetničkim napadima dok su muslimanske zemlje i Rusija okrivile Izrael za pogoršanje sukoba.

Izraelski avioni pogodili su vojne baze, raketne lokacije i druge sisteme u nekoliko iranskih regija u znak odmazde za raketni baraž ranije ovog mjeseca. Iran je rekao da su dva vojnika poginula u napadima.

Guterres osudio eskalaciju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres u subotu je osudio eskalaciju između Izraela i Irana i pozvao na prekid svih vojnih akcija u regiji nakon izraelskih napada na vojne lokacije u blizini Teherana, saopćio je glasnogovornik UN-a.

SAD: 'Samoobrana'

Sjedinjene Američke Države pozvale su Iran da prestane napadati Izrael i prekine krug nasilja "bez daljnje eskalacije".

Izraelski "odgovor je bio samoobrana i izbjegao je naseljena područja i usredotočio se isključivo na vojne ciljeve, suprotno iranskom napadu na Izrael koji je ciljao na najnaseljeniji izraelski grad", rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sean Savett, naglašavajući da Sjedinjene Države nisu sudjelovale u operaciji.

"Naš je cilj ubrzati diplomaciju i deeskalirati napetosti u regiji Bliskog istoka", rekao je.

Eksplozije se čuju u Teheranu dok Izrael pokreće uzvratne udare
molimo pričekajte
Eksplozije se čuju u Teheranu dok Izrael pokreće uzvratne udare

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

EU poziva na suzdržanost

Europska unija pozvala je sukobljene strane na Bliskom istoku na maksimalnu suzdržanost, objavila je u priopćenju Europska služba za vanjsko djelovanje, diplomatska služba EU.

"Iako priznaje pravo Izraela na samoobranu, EU poziva sve strane na krajnju suzdržanost kako bi se izbjegla nekontrolirana eskalacija, koja nije ni u čijem interesu", stoji u priopćenju.

Britanija pozvala na 'deeskalaciju'

Britanski premijer Keir Starmer pozvao je na "deeskalaciju" i rekao da Iran ne bi trebao odgovoriti na udare Izraela.

"Mislim da moramo biti doista jasni da Izrael ima pravo braniti se, ali mi pozivamo, i pozivali smo sve strane da pokažu suzdržanost, i zato sam danas vrlo jasan, Iran ne bi trebao odgovarati ovo", rekao je Starmer.

Rusija: 'Katastrofalni scenarij'

Rusija je pozvala sve strane na suzdržanost i upozorila na "katastrofalni scenarij".

"Pozivamo sve uključene strane na suzdržanost, zaustave nasilje i spriječe da se događaji pretvore u katastrofalni scenarij", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova, upozorivši na "eksplozivnu eskalaciju".

Saudijska Arabija: 'Ugrožena sigurnost'

Saudijska Arabija osudila je Izrael i upozorila na daljnje širenje sukoba na Bliskom istoku.

"Kraljevina Saudijska Arabija osuđuje izraelske napade", saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova, ponavljajući svoj "čvrst stav koji odbija eskalaciju sukoba u regiji", koji "prijeti sigurnosti i stabilnosti zemalja i naroda" na Bliskom istoku.

Sirija: 'Solidarnost s Iranom'

Sirija je izrazila "solidarnost" sa svojim saveznikom Iranom.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da podržava "legitimno pravo Irana da se brani i zaštiti svoj teritorij i živote svojih građana".

Irak: 'Izrael širi sukob'

Irak je optužio Izrael za širenje sukoba na Bliskom istoku i osudio globalnu neaktivnost.

"Okupacijski cionistički entitet nastavlja svoju agresivnu politiku i širi sukob u regiji kroz očite napade koje provodi nekažnjeno", rekao je glasnogovornik vlade Basim Alawadi u izjavi, navodeći "šutnju međunarodne zajednice" o izraelskim akcijama.

Jordan: 'Opasna eskalacija'

Jordan je rekao da su napadi bili "kršenje međunarodnog prava i (iranskog) suvereniteta te opasna eskalacija koja dovodi do novih napetosti u regiji".

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sufjan Kudah pozvao je međunarodnu zajednicu da "preuzme svoje odgovornosti i odmah poduzme mjere za zaustavljanje izraelske agresije na Gazu, Zapadnu obalu i Libanon kao prvi korak prema smanjenju eskalacije".

Turska: 'Okončati izraelski teror'

Turska je osudila izraelske udare na Iran i pozvala na prekid, kako je rekla, izraelskog "terora" u regiji.

"Stavljanje na kraj teroru koji je stvorio Izrael u regiji postao je povijesni zadatak za uspostavu međunarodnog mira i sigurnosti", priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

"Počinivši genocid u Gazi, pripremajući aneksiju Zapadne obale i svakodnevno ubijajući civile u Libanonu, Izrael je doveo našu regiju na rub još većeg rata", dodaje se.

Pakistan: 'Podrivanje stabilnosti'

Pakistan je osudio napade Izraela, rekavši da snosi "punu odgovornost" za eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

"Ovi udari potkopavaju put ka regionalnom miru i stabilnosti i također predstavljaju opasnu eskalaciju u ionako nestabilnoj regiji", priopćilo je njezino ministarstvo vanjskih poslova.

Hamas: 'Kršenje suvereniteta'

Palestinski Hamas, kojeg SAD, EU uz još neke zemlje smatraju terorističkom organizacijom, koji je u ratu s Izraelom u Gazi i podržava ga Iran, osudio je Izrael.

"Najoštrije osuđujemo cionističku agresiju na Islamsku Republiku Iran i gađanje vojnih lokacija u nekoliko provincija", rekao je pokret u priopćenju, nazivajući ovaj potez "očiglednim kršenjem iranskog suvereniteta i eskalacijom koja prijeti sigurnost regije".

Njemačka: 'Odmah prestanite'

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je Iran na bilo kakvu "eskalaciju" nakon što je Izrael napao iranske vojne ciljeve.

"Moja poruka Iranu je jasna: masovne eskalirajuće reakcije ne smiju se nastaviti. Ovi moraju odmah prestati. Tek tada možemo otvoriti mogućnost mirne evolucije na Bliskom istoku", objavio je Scholz na X.

Alžir i Tunis osudili napad

Alžirsko ministarstvo vanjskih poslova "snažno osuđuje" izraelske vojne napade na Iran, koje je nazvalo "gnusnom agresijom", i pozvalo je međunarodnu zajednicu da zaustavi Izrael u eskalaciji sukoba u regiji.

Susjedni Tunis na sličan je način izdao priopćenje upozoravajući na "teške posljedice" izraelskih napada na Iran i pozivajući "međunarodnu zajednicu da hitno preuzme svoje odgovornosti kako bi stala na kraj ovom nepromišljenom pristupu".

XS
SM
MD
LG